Amsterdam Bewaar

Geert Dales lijstduwer 50Plus Amsterdam

Geert Dales die in 2009 door de enquetecommissie werd gehoord over de Noord-Zuidlijn.
Geert Dales die in 2009 door de enquetecommissie werd gehoord over de Noord-Zuidlijn. © ANP

Oud-VVD-wethouder Geert Dales staat als lijstduwer op de kandidatenlijst van 50Plus voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ellen Schutten wordt lijsttrekker in Amsterdam.

Dat bevestigt Dales naar aanleiding van berichtgeving in het NRC, dat de kandidatenlijst in handen zegt te hebben. De officiële lijst wordt vrijdag pas gepresenteerd.  

De nieuwe lijsttrekker, Ellen Schutten, is geen bekende in de politiek. Volgens NRC werd ze vrijwilliger tijdens de verkiezingscampagne van 50Plus.

Geert Dales
Dales vertrok in 2014 uit Amsterdam om burgemeester van Leeuwarden te worden. Daarvoor was hij raadslid en wethouder in Amsterdam. Als wethouder was hij verantwoordelijk voor de aanbesteding van de Noord-Zuidlijn.  

De oud-VVD'er was al een tijdje achter de schermen actief voor 50Plus. Zo zat hij in de selectiecommissie van 50Plus om kandidaten voor Amsterdam uit te kiezen. 21 maart staat hij op plek 15 van de lijst.

Metje Blaak
Andere namen op de lijst zijn oud-VVD'er Caroline Vonhoff, die in de jaren negentig in Amsterdam raadslid was, en Metje Blaak, voormalig prostituee, schrijfster en activiste. Voor deze twee kandidaten zou de partij een uitzondering hebben gemaakt. Zij zijn namelijk niet, zoals de partijregels voorschrijven, al minstens een jaar lid van 50Plus.