Geen windmolens in Landsmeer, dus ook niet langs de A10-Noord

Landsmeer keert zich tegen de komst van windmolens langs de A10-Noord. Na Zaanstad, Oostzaan en Ronde Venen is het al de vierde buurgemeente die zich bij Amsterdam beklaagt over de mogelijke plaatsing van windmolens aan de rand van de stad.

Bart van Zoelen
null Beeld ANP
Beeld ANP

In een donderdagavond aangenomen motie spreekt de gemeenteraad van Landsmeer zich uit tegen windmolens. De raad wil ze niet hebben op Landsmeers grondgebied, maar ook niet in de directe nabijheid van de gemeentegrenzen.

Actiecomité

In de zoektocht naar geschikte locaties is de A10-Noord door Amsterdam en de Regionale Energie Strategie (RES) voor de zuidelijke helft van Noord-Holland aangewezen als plek die zich mogelijk leent voor wind- en zonne-energie. Een adviesbureau heeft voor dit ‘zoekgebied’ onderzocht welke plekken geschikt zijn voor windturbines en daarbij leken vooral locaties in de gemeente Landsmeer kansrijk.

Het rapport met mogelijke windmolens op een kaart heeft gezorgd voor een schrikreactie in Landsmeer. Een actiecomité werd gevormd en de gemeenteraad wilde niet achterblijven bij andere gemeenten die zich uitspraken tegen windmolens in de open ruimte rond Amsterdam. “Als we niet reageren en iedereen heeft al ‘nee’ gezegd, trekken wij misschien aan het kortste eind,” zegt André La Fontaine van Positief Landsmeer, de indiener van de motie.

Het gemeentebestuur kreeg de opdracht om de boodschap over te brengen in Amsterdam. Ook volgens wethouder Mandy Elfferich is er geen draagvlak voor windmolens in Landsmeer. Een onderzoek naar eventuele windmolens werd in een enquête door 59 procent van de bevraagden afgewezen. Het zoekgebied voor windenergie in Landsmeer zal geen deel meer uitmaken van de RES, belooft de gemeente.

IJburg

Eerder hebben rapporten met mogelijke locaties voor windmolens al grote bezorgdheid veroorzaakt op IJburg, in Zuidoost en in Amsterdam-Noord. Langs de A10-Noord op het grondgebied van Landsmeer zouden de 150 meter hoge windturbines hooguit zo’n vijfhonderd meter verwijderd zijn van woningen in de Banne. Amsterdammers maakten zich daar al grote zorgen, over mogelijke geluidsoverlast en de gezondheidsproblemen die dit zou kunnen meebrengen.

De gevolgen van windmolens voor de gezondheid en de natuur komen volgende week ook aan bod in de Amsterdamse gemeenteraad. Op een hoorzitting spreken raadsleden dan met deskundigen.

Eerder keerden de buurgemeenten Oostzaan en Zaanstad zich al tegen windmolens bij de Noorder IJplas. Amsterdam sloot vorig jaar een intentieovereenkomst over de bouw van windmolens in dit gebied, maar vanuit Oostzaan en Zaanstad wordt bezorgd opgemerkt dat ze ook daar zichtbaar of zelfs hoorbaar zullen zijn. Gemeente Ronde Venen is kritisch over de mogelijkheid dat Amsterdam windmolens toestaat aan de rand van Zuidoost, dichtbij Abcoude.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden