Geen vuilniswagen maar afvalboot: Amsterdam doet proef in Centrum

Minutenlang in de stank van een vuilniswagen wachten tot je er langs kunt, dat wordt wellicht uitsluitend nog het lot van de bootbezitter. De gemeente Amsterdam is in het centrum een proef begonnen met afvalboten.

Anna Herter
Amsterdam is begonnen met het afvoeren van afval over water.  Beeld Gemeente Amsterdam
Amsterdam is begonnen met het afvoeren van afval over water.Beeld Gemeente Amsterdam

De elektrische boten gaan vuilniszakken over het water naar de afvalverwerker vervoeren, zo meldt de gemeente vrijdag. Dit moet de volle binnenstad en de zwakke kades ontlasten van zware vuilniswagens. De proef duurt een halfjaar en vindt plaats rond de Wallen en de Nieuwmarkt.

Buurtbewoners kunnen hun vuilniszakken zoals ze gewend zijn op straat zetten. Vuilnismannen gooien het afval in de boten, eventueel met behulp van kleine wagentjes. Veegwagens ontfermen zich vervolgens over achtergebleven zwerfvuil. Als de zakken van de boten in de gracht waaien, moet Waternet ze eruit vissen.

Ondergrondse containers

De proef wordt in dit gedeelte van de stad gedaan omdat daar bij uitstek behoefte is aan een nieuwe manier van afvalverzameling. Rond de Wallen en de Nieuwmarkt kunnen namelijk geen ondergrondse containers worden geplaatst vanwege de smalle straatjes, zwakke kades en kabels onder de grond.

Als de proef een succes blijkt, zal worden gekeken of de afvalboten ook in andere delen van de stad kunnen worden geïntroduceerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden