PlusAchtergrond

Geen vraag naar sterke drank? Maak dan handgel

Van hennepolie of kruidengin naar desinfecterende handgel. Het tekort aan ontsmettingsmiddelen in ziekenhuizen, drogisterijen en supermarkten drijft allerhande bedrijven er toe zich op de productie ervan storten. Alleen raken de ingrediënten in rap tempo op.

Beeld ANP

Hij stond op het punt zijn hennepolie in de 680 supermarkten van Jumbo te verkopen. Tot corona en de hamsterwoede roet in de distributie gooide. Nu is Amsterdammer Job Reinbergen bezig met de productie van desinfecterende handgel, deels als gift voor ziekenhuizen. En hij is lang niet de enige.

Reinbergen (26) is al twaalf jaar ondernemer. “Ik deed mijn eerste deals in de schoolpauze.” Via koopjesplatforms als Groupon verkocht hij jarenlang allerhande producten, die hij zelf liet produceren. “Powerbanks, schoenen, meubels, bedden. Alles waar vraag naar is op dailydealplatforms, tot elektrische fietsen toe.”

Tot hij zich drie jaar geleden, moe van de stress van de daghandel, op CBD-olie richtte, olie uit hennep (zonder de psychoactieve THC van wiet) waaraan door sommigen heilzame effecten worden toegeschreven. Juist deze maand zou zijn Layv-olie te koop komen in het zelfzorgschap van alle Jumbovestigingen. “Maar door de enorme distributiechaos, mede door het hamstergedrag van klanten, komt de levering pas net op gang,” zegt hij. “In een aantal winkels staat het al, de rest volgt hopelijk snel.”

Gehamsterd

Het geeft hem de tijd voor iets anders. De enorme tekorten aan desinfecterende middelen - die massaal worden gehamsterd - hebben hem geprikkeld. Zeker de alarmbrief van gezondheidsminister Bruno Bruins begin deze maand over een tekort in de zorg. “Omdat ik de afgelopen jaren overal ter wereld spullen heb laten maken,” zegt Reinbergen, “ken ik op verschillende plekken mogelijkheden om snel antibacteriële handgel te produceren.”

Komende donderdag gaat de eerste levering van Routine Clean  - ‘ik had liever Clean Routine gehad, maar die was al van hygiënegigant Kimberley Clark en daar wil ik geen ruzie mee’ - de deur uit. Zesduizend liter, goed voor zo’n 20.000 dispensers. “Dat wordt nog wel meer, de productie komt net op gang.” Makkelijk is het niet. “Er is een grondstoffentekort, vooral ethanol. De vraag is groot.”

Een kwart van de productie doneert hij aan ziekenhuizen en zorginstellingen. “De rest verkoop ik aan grote bedrijven die het intern gebruiken voor hun personeel. Maar mijn commerciële prikkel is hiervoor niet zo groot.”

Bierbrouwers

De vraag naar desinfecteringsmiddelen, zowel vanuit de zorg als van consumenten en bedrijven, is tot een kookpunt gestegen sinds voorschriften voor handen wassen gemeengoed zijn geworden. Traditionele producten als Dettol zijn inmiddels massaal gehamsterd. Fabrieken zijn in twee weken door hun jaarproductie heen geraakt. 

Tegelijkertijd zien vooral drankproducenten hun traditionele productie inzakken, doordat de horeca is gesloten. Avandis, dat onder meer sterkedrank voor het Amsterdamse Lucas Bols distilleert, is twee weken geleden al deels overgestapt op handgel. En sinds deze week ontfermen ook bierbrouwers zich over het branchevreemde product. Bavaria en AB Inbev (Bud, Jupiler, Dommelsch) gebruiken de alcohol die overblijft uit de productie van 0.0-biertjes.

Ook Heineken is druk bezig met handgel. “Eind deze week komen we met 250.000 flesjes desinfecterende middelen,” zegt een woordvoerder van Heineken Nederland. “Die zijn allemaal bedoeld voor ziekenhuizen in Nederland, Brabant voorop, en België.” Heineken levert de benodigde alcohol momenteel vanuit de Belgische ciderdochter Stassen, later ook uit de brouwerijen in Den Bosch en Zoeterwoude. De gel wordt elders gemaakt.

Alle hens aan dek

Kleinere drankbedrijven stappen eveneens over, noodgedwongen. “Toen de horeca sloot, was het meteen alle hens aan dek,” zegt Pascal Peeters van het Amsterdamse The Stillery, dat sinds vorig jaar in het havengebied vodka, gin en whisky maakt uit biologische grondstoffen. “De slijters doen we nog, maar het gros van onze productie gaat naar de horeca, dat is weg. Dus zijn we vorige week gaan afvragen wat we kunnen doen.”

“We hebben praktisch alle ingrediënten voor handgel al in huis. De ontsmettende stof is ethanol, dat produceer je in een distilleerderij. We gebruiken de apparatuur waarmee we normaal gin mee maken. Om er een gel van te maken, kopen we de rest van de benodigdheden in.”

Het Amsterdamse The Stillery.Beeld The Stillery

“We hebben met de overheid gebeld en na wat trial and error hebben we een recept ontwikkeld. We vonden het ook leuk om de kruiden die we normaliter in de gin stoppen ook in de handgel te doen, naast een neutrale gel voor de zorg.”

De afzet gaat voorlopig via de eigen website en groothandels waar The Stillery normaal zijn drank aan slijt. We willen er niet heel erg rijk van worden, we willen vooral iets doen. Thuis zitten is geen optie. Onze normale productie is flink ingezakt. Alleen de whiskyproductie gaat door, anders hebben we over drie jaar geen whisky.”

Tekorten

“We bieden onze Hand Sanitizer voor een zo eerlijk mogelijke prijs aan,” zegt Peeters. Maar ook The Stillery loopt tegen tekorten aan en woekeraars die de hoofdprijs vragen voor grondstoffen. “Het kan zijn dat de polymeren opraken. Dan gaan we desinfecterende handzalf maken.” 

Maar het betreft niet alleen ingrediënten. “We hebben nu tienduizend flesjes en proberen er meer te krijgen. Dat is nu gelukt, maar nu zoeken we weer naar dopjes.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden