Geen vervolging na bekladding Indische monumenten

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam gaat niet over tot vervolging van verdachten inzake de vernielingen dan wel bekladdingen van Indische monumenten in Amsterdam en Den Haag.

ANP
De bekladding van het beeld op het Olympiaplein in juni vorig jaar. Beeld Jakob Van Vliet
De bekladding van het beeld op het Olympiaplein in juni vorig jaar.Beeld Jakob Van Vliet

De Federatie Indische Nederlanders (FIN) vindt die beslissing ‘onbegrijpelijk’ en gaat via een beklagprocedure proberen alsnog vervolging te bewerkstelligen.

Olympiaplein

Het gaat om bekladdingen van het Monument Indië-Nederland aan het Olympiaplein in Amsterdam en het standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt in Den Haag, in juni vorig jaar. De FIN heeft aangifte gedaan tegen de Indonesische actiegroep Aliansi Merah Putih (AMP) wegens vernieling en groepsbelediging.

Volgens het OM is er geen zicht op concrete verdachten en ontbreekt daardoor een zogeheten opsporingsindicatie. De aangifte wegens groepsbelediging is gebaseerd op berichten op internet, waarin onder meer werd opgeroepen nog meer monumenten te vernielen. Het OM laat weten dat ‘er geen sprake is van groepsbelediging omdat het niet gericht was op een groep mensen wegens hun ras’.

Hans Moll, voorzitter van de FIN noemt de beslissing van het OM ‘gekunsteld en wrang’. Hij vindt dat ‘dit soort aanvallen op onze gemeenschap niet zonder strafrechtelijke consequenties mogen blijven’.

Vorig jaar augustus werd het Indisch Monument in Den Haag beklad. Ook daarvan deed de FIN aangifte. Voor zover bekend is over die aangifte nog niet beslist.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden