Amsterdam Bewaar

Geen vaste thuiswerkdag voor gemeenteambtenaar

Thuiswerkdag. De vrouw op de foto is niet de vrouw uit het artikel.
Thuiswerkdag. De vrouw op de foto is niet de vrouw uit het artikel. © ANP

Een gemeenteambtenaar die een rechtszaak tegen de gemeente begon omdat ze structureel één dag in de week thuis wilde werken, heeft geen gelijk gekregen van de rechtbank.

De ambtenaar had dit verzoek ingediend omdat ze veel last heeft van migraine en oververmoeidheidsklachten. Een structurele thuiswerkdag zou haar meer rust en een betere werk-privébalans geven.

Daar wilde de gemeente niet in meegaan. Een structurele thuiswerkdag zou niet passen bij de werkzaamheden van de ambtenaar als klantmanager bij het dienstonderdeel Werk.

Incidenteel thuiswerken staat de gemeente overigens wél toe. Dat vindt de rechtbank niet onredelijk, in tegenstelling tot een structurele thuiswerkdag. 'De regels voor gemeenteambtenaren geven namelijk geen recht op een zo'n vaste dag,' schrijft de rechtbank in de uitspraak.

Ook is niet bewezen dat een vaste wekelijkse thuiswerkdag medisch noodzakelijk is voor de ambtenaar. De gemeente mocht het belang van een goede bezetting van het dienstonderdeel dan ook zwaarder laten wegen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.