Geen vakantieverhuur meer in deel Centrum

Het verhuren van je huis in een deel van het oude centrum van Amsterdam is vanaf 1 juli definitief verboden. In de rest van de stad mag het alleen nog met een vergunning en dan voor maximaal 30 nachten per jaar aan ten hoogste vier personen.

Het Parool/ANP
Toeristen in het centrum van Amsterdam. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Toeristen in het centrum van Amsterdam.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het stadsbestuur legt met deze maatregelen vakantieverhuur nog verder aan banden. Het verbod gaat gelden in de wijken Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid. Daar staat volgens het college de leefbaarheid voor bewoners dusdanig onder druk door toerisme dat een verbod op vakantieverhuur noodzakelijk is.

Volgens Europese regels mag toeristische verhuur alleen worden beperkt als er een ‘dwingende reden van algemeen belang’ is. Het stadsbestuur kan daarom alleen ingrijpen in die wijken waar de balans aantoonbaar ernstig is verstoord. Dat is het geval in de oude binnenstad en het stuk grachtengordel daar ten zuiden van, zo heeft de gemeente laten onderzoeken.

De regeling geldt voorlopig voor twee jaar. Blijkt dan dat ook in andere wijken sprake is van overlast door vakantieverhuur, dan kunnen nieuwe verbodswijken worden aangewezen.

De maatregelen om het vakantieverhuur aan banden te leggen heeft ook gevolgen voor Amsterdammers die hun huis te huur aanbieden via Airbnb. Naar schatting moeten 1500 Amsterdammers daarom hun huis van de boekingssite halen.

De toeristische verhuur van woningen in de hoofdstad is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Zo wordt 1 op de 15 woningen in Amsterdam online aangeboden en is het aanbod op de verschillende verhuurplatforms vervijfvoudigd, naar ongeveer 25.000 advertenties per maand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden