Geen schorsing voor 23 taxichauffeurs

Taxi-organisaties Tat en Taxistad zijn niet verplicht hun 23 taxichauffeurs te schorsen. De rechter heeft besloten dat de organisaties het bevel van de gemeente niet hoeven te volgen. 

Beeld ANP

De uitspraak is een uitkomst van een lang proces waarin de gemeente in de persoon van wethouder Sharon Dijksma (PvdA) vier rechtszaken heeft aangespannen en dwangsommen van in totaal 80.000 euro heeft opgelegd. Maandag spanden de chauffeurs een kort geding aan met de eis dat hun werkgevers de wil van de wethouders negeerden. De rechter stelde ze in het gelijk.

De discussie ontstond nadat 15 juli een regelwijziging plaatsvond in de taxibranche. Sindsdien mogen chauffeurs voor overtredingen bestraft worden met een boete in plaats een schorsing van een week. De gemeente eiste dat de 23 chauffeurs die 15 juli een overtreding beginnen nog werden geschorst.

Sinds eind 2018 weigeren de taxi-organisaties chauffeurs te schorsen voor kleine overtredingen zoals het gemeentelijk beleid voorschreef. Kleine overtredingen zijn bijvoorbeeld het negeren van een stopverbod. Sinds 15 juli krijgen chauffeurs nu net als andere weggebruikers een verkeersboete van 90 euro. 

Ruud Lagerwaard, directeur van Tat, staat achter zijn chauffeurs. “De wethouder eist dat wij een groep chauffeurs die voor 15 juli dergelijke kleine overtredingen hebben begaan, alsnog langdurig schorsen. Dat zou betekenen dat sommige chauffeurs de komende twee jaar brodeloos worden.”

De twee taxibedrijven hebben ook een procedure aangespannen bij College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Lagerwaard: “Mogelijk volgen er nog meer rechtszaken, maar we hopen dat de wethouder dit vonnis aangrijpt om een punt te zetten achter deze zinloze heksenjacht.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden