Geen sanctie voor advocaten Ficq en Franken in zaak-Holleeder

De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten neemt geen maatregelen tegen de bekende strafpleiters Bénédicte Ficq en Stijn Franken vanwege een onderlinge twist in de marge van strafzaken tegen de criminelen Willem Holleeder en Dino Soerel.

ANP
Advocaat Stijn Franken komt aan bij de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol. Beeld ANP
Advocaat Stijn Franken komt aan bij de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol.Beeld ANP

Deken Evert-Jan Henrichs onderzocht zowel een vermeende bedreiging van Ficq als misbruik van de advocatenlijn door Franken in 2011.

Volgens Willem Holleeder, die werd bijgestaan door het kantoor van Franken, wilde Ficq hem beïnvloeden en zelfs bedreigen om zo een valse verklaring van hem te krijgen ten gunste van Dino Soerel, toenmalig cliënt van Ficq. De strafadvocate heeft de beschuldiging van Holleeder altijd als onzinnig van de hand gewezen. Volgens de deken is er na acht jaar niet meer te achterhalen wat Ficq destijds precies heeft gezegd. Hij vindt het daarom niet nodig nu nog bezwaar in te dienen, maar hij heeft haar er wel op gewezen bij dit soort gelegenheden extra zorgvuldig te zijn.

Voor Franken geldt volgens de deken hetzelfde. De advocaat liet misdaadjournalist Peter R. de Vries gebruikmaken van een ‘advocatenlijn’ voor een gesprek met Willem Holleeder, die toen gevangen zat. Deze telefoonlijn is uitsluitend bedoeld voor advocaten en mag niet worden afgeluisterd. Franken zelf zei al te weten dat hij niet volgens de regels handelde, maar vond het noodzakelijk voor deze één keer een uitzondering te maken. Volgens de deken had Franken dat niet zelf mogen bepalen, maar net als bij Ficq vindt hij het niet nodig om na acht jaar nog bezwaar te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden