Geen salafisme, wel financieel wanbeheer bij Haga Lyceum

Van de ernstige verdenkingen van extremisme blijft weinig over in een langverwacht rapport van de onderwijsinspectie over het Cornelius Haga Lyceum. Het schoolbestuur krijgt nu het verwijt van financieel wanbeheer en zelfverrijking.

Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Beeld ANP
Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam.Beeld ANP

De AIVD waarschuwde dit voorjaar nog voor de banden van het Cornelius Haga Lyceum met radicale salafistische figuren en voor op salafistische leest geschoeide lessen.

Salafisme

Het goede nieuws voor de islamitische school is dat bij al die controles geen aanwijzingen zijn gevonden dat de lessen een salafistisch karakter hebben, zoals de advocaat van het Haga Lyceum eind vorige maand al naar buiten bracht. Wouter Pors, advocaat van het Cornelius Haga Lyceum, zei toen ook al dat de onderwijsinspectie geen signalen heeft gevonden dat de school aanzet tot onverdraagzaamheid of integratie in de samenleving ondermijnt. Wat resteert is het verwijt van het ‘flirten’ met figuren met omstreden opvattingen.

In plaats daarvan richt de inspectie de pijlen nu op de financiële huishouding gericht. De conclusies daarover zijn volgens een ingewijde ernstig genoeg om de school te sluiten. De school moet 170.000 euro terugbetalen en daardoor vreest de inspectie dat de school binnen twee jaar in financiële problemen zal komen, zei Pors dinsdag op de persconferentie.

Dat is opmerkelijk, omdat de inspectie eind vorig jaar al een rapport over het Haga gereed had, waarin de school volgens Pors op alle fronten prima scoorde. Zo opereerde het schoolbestuur ‘transparant en integer’ en waren er ‘geen risico’s voor de financiële continuïteit’.

Dat rapport werd echter nooit afgerond, omdat de AIVD aan de bel trok over contacten tussen belangrijke personen in de school en radicale islamitische figuren. Daarop begon de inspectie een nieuw onderzoek, met ongekend intensieve bezoeken aan de school.

In het nieuwe rapport is sprake van onrechtmatige uitgaven, vriendjes en familieleden die naar binnen worden geloodst en onterecht gedeclareerde overuren.

Accountant

Pors betwist die conclusies en krijgt bijval van de financiële accountant van de school, Horlings Nexia. Ook na een nieuwe controle, in reactie op de negatieve bevindingen van de inspectie, houdt de accountant vast aan zijn goedkeuring van de jaarrekening van 2017.

De advocaat verwijt burgemeester Femke Halsema de ‘grenzen van rechtmatig overheidsbestuur’ te hebben overschreden, door haar openlijke streven naar sluiting van de school. Daarmee opereerde ze ‘extreem onverstandig’, zei Pors dinsdagochtend op de persconferentie. De onderwijsinspectie krijgt er ook van langs in de dagvaarding die de advocaat heeft opgesteld met het oog op het kort geding van donderdag, bedoeld om publicatie van het rapport te voorkomen.

Pors meent dat de inspectie op tal van plekken in het nieuwe rapport zijn bevoegdheden overschrijdt en opinies bezigt over onwenselijk geflirt met radicale figuren, teneinde de minister en AIVD een handje te helpen en gezichtsverlies te voorkomen. De enorme verschillen met het eerdere rapport geven voedsel aan die verdenking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden