Geen ontslagen bij Easyjet op Schiphol

Er vallen geen ontslagen bij Easyjet, de tweede luchtvaartmaatschappij op Schiphol. Wel worden salarissen en toeslagen van het personeel zeker twee jaar bevroren.

Herman Stil
null Beeld ANP
Beeld ANP

Ontslagen dreigden doordat het Britse moederbedrijf eerder dit jaar vanwege de coronacrisis een grote ingreep aankondigde, waarbij 30 procent van de 15.000 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen.

Vorige week al bereikte pilotenvakbond VNV een akkoord met Easyjet over loonbevriezing voor de 90 piloten, dit weekend volgde cabinebond VNC. De leden stemden een maand geleden al in met loonbevriezing, maar VNC wilde daarmee pas akkoord gaan als andere afspraken uit de eerder dit jaar gesloten CAO wel werden nageleefd.

Bij Easyjet, dat Schiphol met negen vliegtuigen als een van haar Europese uitvalsbases beschouwt, werken circa 300 mensen, het merendeel cabinepersoneel. De maatschappij is na KLM en dochter Transavia de grootste gebruiker van Schiphol, vorig jaar goed voor zes miljoen passagiers. Easyjet zit op Schiphol momenteel op circa 30 procent van de normale capaciteit.

Ontslaggolf

Easyjet onttrekt zich daarmee aan de ontslaggolf op en om het vliegveld. Schiphol heeft aangekondigd honderden arbeidsplaatsen te schrappen en bij KLM verdwijnen tussen de 4500 en 5000 werkplekken. Daarover wordt nog altijd onderhandeld met de acht betrokken vakbonden.

Uiterlijk donderdag moet daarover overeenstemming zijn, zodat KLM kan voldoen aan de voorwaarden die het kabinet stelt aan een reddingspakket van 3,4 miljard euro. Het kabinet wil dat KLM tenminste 15 procent kosten bezuinigd, ondermeer doordat het personeel loon inlevert.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden