Geen mondkapjesplicht in winkels: klanten mogen zelf kiezen

Supermarkten voeren geen algehele mondkapjesplicht in. Ze laten de keuze aan de klant hebben de supers branchebreed afgesproken. Ook andere grote winkelketens zien weinig in de ‘vrijwillige’ mondkapjesplicht van het kabinet.

Herman Stil
null Beeld ANP
Beeld ANP

Premier Rutte kondigde maandagavond nieuwe maatregelen aan om de tweede coronagolf tegen te gaan. Voor winkels in grote steden als Amsterdam en Rotterdam luidt het advies van het kabinet aan klanten om mondkapjes te dragen. Dat wordt niet verplicht, omdat zo'n maatregel juridisch aan te vechten valt. Winkeliers worden desondanks opgeroepen die maatregel verplicht te stellen en klanten te weren die geen mondkapje willen dragen.

De supermarkten, waaronder marktleiders Albert Heijn en Jumbo, gaan daar niet in mee. “Als winkels mondkapjes verplichten, leidt dat naar verwachting tot veel extra discussie en zelfs agressie aan de deur,” zegt een woordvoerder van branchevereniging CBL. “We willen het personeel daarvoor behoeden.” Ook medewerkers mogen zelf bepalen of zij een kapje dragen.

De supermarkten roepen klanten wel op het advies om in winkels in de grote steden een mondkapje te dragen te volgen. Ook gaan de supers strenger toezicht houden op het naleven van andere coronamaatregelen, zoals het afstandhouden en een maximum aantal klanten in de winkel.

Dat laatste gebeurt volgens dezelfde regel die ook dit voorjaar gold: een klant per 10 vierkante meter winkelvloer. “Op drukke momenten zal er weer vaker een supermarktmedewerker bij de deur staan om het deurbeleid beter zichtbaar te maken en klanten bewust te maken van de geldende regels.”

Over de twee ‘ouderenuurtjes’ per dag die het kabinet wil invoeren, is de branche nog niet uit. Het CBL wil daarover eerst met het kabinet en ouderenbond Anbo overleggen. Eerdere proeven met ouderenuurtjes in de vroege ochtend leverden al snel nauwelijks nog animo op. ook Anbo was er geen voorstander van.

Bijenkorf wel

Ook Hema stelt mondkapjes niet verplicht maar raadt het dragen in de vier grote steden wel aan klanten aan. Het warenhuis wil oneigenlijke discussies over het al dan niet dragen van een kapje vermijden. De Bijenkorf stelt mondkapjes in onder meer de Amsterdamse vestiging verplicht. Opvallend genoeg geldt dat voorschrift niet voor de vestiging in Amstelveen, die onder dezelfde Veiligheidsregio valt.

Winkelketens Blokker, Intertoys en Big Bazar besluiten per vestiging of klanten een mondkapje moeten dragen. “We bekijken dat per stad volgens de aanbevelingen die nu door het kabinet zijn gedaan,” zegt topman Michiel Witteveen van moederbedrijf Mirage Retail. “We zorgen er in ieder geval voor dat al ons personeel stoffen mondkapjes krijgt,” aldus Witteveen. Bij de Mirageketens werken 8000 mensen.

Ook het voorschrift dat er bij de deur toezicht moet zijn op de naleving van coronaregels, wordt nagevolgd. “Wij hebben in maart al een tijdje mensen bij de deur gezet. Ik heb te doen met ons personeel. Het is moedig om in deze tijd in de winkel te staan. Het wordt niet gemakkelijker op.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden