Geen festivalvergunning voor Het Amsterdams Verbond

Bevrijdingsfestival Het Amsterdams Verbond heeft dit jaar geen vergunning gekregen van stadsdeel Nieuw-West. Reden is dat het locatieprofiel van de festivallocatie, Tuinen van West, niet overeenkomt met het festivalprogramma.

Tom Grosfeld
Het Amsterdams Verbond 2018. Beeld Youtube still
Het Amsterdams Verbond 2018.Beeld Youtube still

Het festival is al uitverkocht: er zijn 15.000 kaarten verkocht.

Philippe Hes (31) en Mitchel Bovenlander (27), oprichters van het festival en de overkoepelende evenementenorganisatie 4pm, zijn verbijsterd door het besluit van het stadsdeel. Ze spannen een juridische procedure aan tegen het besluit en hopen dat de centrale stad ingrijpt.

Hes hoorde afgelopen vrijdag dat de vergunningsaanvraag was geweigerd, een maand voor aanvang van het festival. Hij moest de brief wel zes keer lezen om het te geloven.

"Ik was totaal in shock. Het kwam zo onverwacht. De opzet van ons programma is niet veranderd ten opzichte van vorig jaar. Het locatieprofiel van de Tuinen van West ook niet. Daarom snap ik er niets van. Ik heb hier slapeloze nachten van. Als dit festival niet doorgaat, zijn de gevolgen voor ons bedrijf niet te overzien. Alle kosten zijn al gemaakt."

Dance
Een belangrijke voorwaarde in het locatieprofiel van de Tuinen van West is dat dancemuziek in de programmering alleen een ondergeschikte rol mag spelen. Volgens een woordvoerder van het stadsdeel is dit in het voorstel van Het Amsterdams Verbond onvoldoende aangetoond.

Daar is Hes het volstrekt mee oneens. "Ons programma draagt een breed maatschappelijke boodschap uit. We besteden veel aandacht aan cultuur met theater, gedichten en lezingen over Bevrijdingsdag. Daarnaast is het zo'n grijs gebied. Wat is dance? Kris Kross? Broederliefde? Een singer songwriter stage?"

De afgelopen vier jaar groeide Het Amsterdams Verbond uit tot een van de grootste bevrijdingsfestivals van Amsterdam. De eerste drie edities vonden plaats in Sportpark de Eendracht in Nieuw-West, vorig jaar was het voor het eerst in de Tuinen van West, op steenworp afstand van het sportpark.

Onverwacht
Hes en Bovenlander zagen de vergunningsafwijzing totaal niet aankomen, omdat ze de afgelopen maanden veelvuldig contact hebben gehad met de ondernemersvereniging van de Tuinen van West, een stichting die de grond beheert. De stichting was, na een aantal aanpassingen in het programma, voor de komst van het festival en tekende de gebruikersovereenkomst.

Maar het stadsdeel besluit uiteindelijk of een evenement er wel of niet komt. De woordvoerder laat desgevraagd weten dat ze Het Amsterdams Verbond twee keer hebben gevraagd om de programmering aan te passen zodat deze binnen het locatieprofiel valt. "Dat is helaas niet gebeurd. Daarom heeft het stadsdeel de vergunning geweigerd."

Hes noemt die bewering 'een regelrechte leugen'. "Wij hebben gewoon gehoor gegeven aan dat verzoek. Ik heb het mailtje hier voor mijn neus." Ook heeft het stadsdeel volgens Hes en Bovenlander nooit aangegeven dat het festivalprogramma weleens voor problemen met de vergunning zou kunnen zorgen. "En dan ineens, drie weken voor het festival, pats: geen vergunning," zegt Bovenlander.

Oplossing
Hoe nu verder? Hes en Bovenlander weten het ook niet precies. Ze wilden met het stadsdeel om tafel om het festivalprogramma aan te passen zodat het wel in het locatieprofiel zou passen, maar daar zag het stadsdeel volgens Hes en Bovenlander geen heil meer in. Daarom doen ze nu een beroep op de centrale stad en willen ze via de juridische weg een voorlopige voorziening voor het festival aanvragen.

"Er moet gewoon een oplossing zijn," zegt Bovenlander. "De belangen zijn zo groot. Alle acts zijn geregeld. Contracten zijn gesloten met leveranciers. Ik weet niet wat er met ons bedrijf gaat gebeuren als dit niet doorgaat. En de bezoekers: zij kijken al maanden uit naar dit festival."

Lees ook: Nieuw beleid begint pijn te doen: festivals zoeken locatie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden