Amsterdam Bewaar

Geen bijdragen meer voor omstreden opvang Souvel

De keuken van opvanghuis Souvel in Zaandam.
De keuken van opvanghuis Souvel in Zaandam. © Carla Kogelman

De gemeente Zaanstad heeft het contract met de omstreden opvang Souvel voor dakloze moeders met kinderen per direct opgezegd. De opvang krijgt geen bijdragen meer uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning voor haar cliënten.

De bedrijfsvoering van Souvel, die in 2015 door Samira Abdolmalki en Frans Griese in een voormalig schoolgebouw is opgezet, is niet op orde, stelt de gemeente. Bovendien kan de opvang niet de kwaliteit bieden die de moeders en hun kinderen nodig hebben. 

Ingrijpen
"Voor ons staat kwaliteit van zorg en veiligheid boven alles," zegt wethouder zorg Natasja Groothuismink van Zaanstad. "Souvel heeft niet laten zien dat zij kunnen voldoen aan onze kwaliteitseisen. Daardoor is een onwenselijke en onhoudbare situatie ontstaan voor de moeders en kinderen. Dan kunnen wij niet anders dan ingrijpen." 


Souvel heeft niet laten zien dat zij kunnen voldoen aan onze kwaliteitseisen

Wethouder Zorg Natasja Groothuismink van Zaanstad

Zaanstad heeft eerder verscherpt toezicht ingesteld vanwege de gebrekkige leiding door Souvel. De opvang mocht sinds eind 2017 geen nieuwe bewoners meer opvangen. Souvel kreeg een half jaar de tijd om de opvang te verbeteren. Maar na wat verbeteringen verslechterde de situatie weer, aldus Zaanstad. 

Chantage
De bewoners klaagden al jaren dat zij aan hun lot werden overgelaten. Verschillende ruimtes waren vervuild en zaten onder de schimmel. Er was volgens de bewoners sprake van chantage door de leiding en er waren talloze onderlinge ruzies tussen de bewoners. In het pand was ook een muizenplaag. De bewoners moesten voor hun kleine kamers hoge huren - tussen de 550 en 600 euro per maand - betalen terwijl de hulp nagenoeg ontbrak.

De bewoners - vijf moeders en acht kinderen - zijn donderdag geïnformeerd. Het Leger des Heils gaat samen met een sociaal wijkteam kijken hoe ze hen kunnen helpen. Ook wordt gekeken naar alternatieve woonruimtes.

Lees ook'Opvanghuis Souvel in Zaandam was een hel'