Gedupeerde leerlingen Calvijn College starten direct met inhalen examens

De 68 gedupeerde eindexamenleerlingen van het Calvijn College beginnen woensdag met het inhalen van schoolexamens om de gaten in hun cijferlijst te vullen.

Beeld ANP

Uiterlijk 2 juli krijgen alle leerlingen de horen of ze geslaagd of gezakt zijn of zich moeten opmaken voor een herkansing.

De 77 leerlingen van het Calvijn College in Nieuw-West kregen op 12 juni te horen dat zij, anders dan ruim 200.000 leerlingen die dit jaar eindexamen deden, door een storing geen eindexamenuitslag kregen. Nu, een week later, is duidelijk dat de school flink tekort is geschoten.

Er ontbreken cijfers in het registratiesysteem. Sommige resultaten zijn nooit of verkeerd ingevoerd en er zijn verplichte toetsen die überhaupt nooit zijn gemaakt. Woensdag worden de 68 leerlingen op school verwacht. “In een persoonlijk gesprek maken we excuses en vertellen we ze welke schoolexamens ze nog moeten maken om te slagen,” zegt de woordvoerder van Stichting Zaam, het schoolbestuur waar de school onder valt.

Zonder voorbereiding

De eerste inhaalmomenten staan woensdag al op de planning van het zogenoemde herstelprogramma dat de school heeft opgesteld. “Dat zijn toetsen waarvoor je geen voorbereiding nodig hebt,” aldus de woordvoerder. Bij de negen leerlingen die niets hoeven in te halen, kan de vlag echter ook nog niet uit. Hun centraal schriftelijke eindexamens worden nog een keer nagekeken door staatsexamen-correctoren. 

Het Calvijn College heeft nog niet helder hoe deze grote fouten gemaakt konden worden. De directeur die een maand geleden aantrad, Hassan El Hachhouchi, is geschrokken, maar ‘doet wat hij kan om de situatie zo goed mogelijk te begeleiden’.

De school wil eerst alles in orde hebben voor de gedupeerden voor er gefocust wordt op de hamvraag: hoe heeft dit kunnen gebeuren? Al is een van de redenen wel al boven tafel: er zijn te veel toetsen in het officiële examenprogramma van de school opgenomen. “Daarmee heeft de school het te ingewikkeld gemaakt voor zichzelf,” zegt woordvoerder.

Nog altijd geen einde aan onzekerheid voor examenleerlingen Calvijn College

Het einde van het examendebacle op het Calvijn College is nog niet in zicht. Terwijl de onderwijsinspectie dinsdag aangeeft dat ze nog wacht op gegevens van de school, verwachten leerlingen diezelfde dag al uitsluitsel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden