AMSTERDAM - De vier bewoners van twee panden aan de Vijzelgracht in Amsterdam die donderdag verzakten door werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn, mogen hun huizen voorlopig nog niet in. Dat zei de Amsterdamse wethouder Tjeerd Herrema (infrastructuur) maandag.

De onderkomens zijn te zwaar beschadigd. Bovendien lijkt het er weliswaar op dat het gat tussen twee damwandplaten dat de verzakking veroorzaakte weer dicht is, maar moet dat eerst 100 procent zeker zijn.

Een van de twee gedupeerde gezinnen verblijft momenteel in een eigen huis buiten de stad, het andere zit op kosten van de gemeente in een hotel. Het is onduidelijk wanneer ze wel naar huis mogen. De bewoners van twee andere verzakte panden mochten vrijdag hun woningen weer in.

Nadat bouwers het gat tussen de twee damwandplaten op 12 meter diepte
ontdekten, stroomden water en grond de bouwput van de Noord-Zuidlijn in. Daardoor verzakten de huizen 5 à 6 centimeter.

Herrema liet donderdag verder weten dat de afgraafwerkzaamheden in het in aanbouw zijnde metrostation Vijzelgracht voorlopig stilliggen. Ook daarvan is de reden dat eerst helemaal zeker moet zijn dat de opening die alle problemen veroorzaakte, inderdaad dicht is.

De afgelopen dagen vond onderzoek plaats naar andere mogelijke zwakke plekken tussen damwandplaten in de stations Vijzelgracht, Rokin en Ceintuurbaan. Het risico op lekkages is daar volgens Herrema echter niet groot. (ANP)