Gebruik meth verdubbeld: 'Het is geen uitgaansdrug'

Het gebruik van crystal meth in Amsterdam is verdubbeld, zo blijkt uit onderzoek van rioolwater. Door wie wordt het gebruikt en waar komt het vandaan?

Tom Kieft
null Beeld ANP
Beeld ANP

Een verklaring voor de verdubbeling in het methamfetamine-gebruik in Amsterdam heeft hij niet. Maar Ton Nabben, drugsonderzoeker en docent aan het Bonger instituut voor Criminologie (UvA) vindt de stijging niet stuitend. "Een verdubbeling van weinig is nog steeds weinig."

Het absolute aantal gebruikers van methamfetamine in Amsterdam schat het Trimbos Instituut op zo'n drie- tot vierhonderd gebruikers per dag. "Het is geen drug die 'lone users', of clubgangers gebruiken. Eigenlijk zie je het vooral in de radicale underground gay-scene."

Risico's
Dat de drug onder de 'normale' recreatieve gebruikers in Amsterdam niet populair is, zou te maken hebben met de bekende risico's van meth. "Recreatieve gebruikers vinden amfetamine al genoeg. Meth is nog wel even een graadje sterker en verslavender."

Hoewel het effect van de drug lijkt op dat van amfetamine, is het veel heviger. "Je kan langer doorgaan, zelfs dagen wakker blijven. Hoe hevig het effect is hangt er ook van af hoe je het gebruikt: of je het rookt, snuift of spuit. Spuiten geeft het extreemste effect."

Crystal Meth - dat onder het brede publiek vooral bekend is van de hitserie Breaking Bad - is duurder dan populairdere partydrugs als cocaïne, amfetamine en xtc. Al is daar een kentering te zien. Naber: "De prijs was tussen de 100 en 150 euro per gram. Maar we zien dat die zakt. De drug wordt nu zelfs voor 80 euro aangeboden."

Aanbod
Maar ook dat is volgens Nabben niet per se een verklaring voor de verdubbeling van het gebruik. Eerder een gevolg van het groeiende aanbod. "Ik heb contact met een dealer die meth, ook wel Tina genoemd, verkoopt. Hij geeft aan dat meer dealers het middel aanbieden. Er is dus meer concurrentie."

De Nederlandse politie vindt de afgelopen jaren ook laboratoria waar de drug wordt vervaardigd. Dat gebeurde eerder niet. Maar Nabben vermoedt dat de drug nog altijd hoofdzakelijk uit Oost-Europa komt, waar meth ook veel populairder is dan hier. "Vooral uit Polen en Tsjechië. In Nederland maken ze amfetamine. Zo is de markt nu eenmaal verdeeld."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden