Plus

Gatti en het orkest hebben het niet meer over Metoo

Daniele Gatti is nu chef bij opera in Rome. Beeld Remko de Waal/ANP
Daniele Gatti is nu chef bij opera in Rome.Beeld Remko de Waal/ANP

Het Concertgebouworkest en zijn voormalige chef-dirigent Daniele Gatti hebben de strijdbijl begraven. Maar in het persbericht wordt wel erg veel onder het tapijt geveegd.

1. Wat is er nu weer aan de hand met het Koninklijk Concertgebouw­orkest en dirigent Daniele Gatti?
Ze hebben de strijdbijl begraven. In een persbericht, dat dinsdag uitging, laat het orkest weten dat 'het on­genoegen tussen beide partijen na uitvoerig overleg is opgelost'. Dat is ook meteen het enige wat wordt gezegd.

Het orkest en de dirigent zijn overeengekomen dat 'geen verdere mededelingen zullen worden gedaan'. Een ander goed zinnetje: 'De betrokkenen kunnen en willen zich nu volledig op de toekomst richten.'

2. Staat dat er echt? Is dat niet wat ­mager?
Dat is heel erg mager. Niet alleen is de woordkeus zwaar eufemistisch, er wordt ook nog eens in alle toon­aarden gezwegen over de essentie, namelijk de reden waarom Gatti door het orkest begin augustus 2018 acuut zijn positie van chef-dirigent kwijtraakte.

Het betrof beschuldi­gingen aan zijn adres van seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de gelede­ren van het orkest. Die beschul­digingen waren vooraf­gegaan door een stuk in The Washington Post, in juli 2018, waarin ­Gatti door twee zangeressen van vergelijk­baar wangedrag werd ­beticht.

3. Het woord MeToo valt nergens?
Nee, terwijl het daar toch om ging. Meerdere vrouwen in het orkest voelden zich zo onveilig dat ze melding hadden gemaakt van wat ze was overkomen. Je zou verwachten dat dit tot op de bodem zou worden onderzocht, al dan niet in een rechtszaal.

Gatti heeft meermalen met advocaten gedreigd, maar van een rechtsgang is nu blijkbaar helemaal geen sprake meer. Ook heeft Gatti een streep gezet onder gedachten over finan­ciële compensatie, genoeg­doening of een ontslagvergoeding. Die woorden komen in het pers­bericht zelfs helemaal niet meer voor.

4. Hoe moeten we dit duiden?
Gatti en het orkest willen rust. Bij de dirigent werden begin dit jaar hart­ritmestoornissen geconstateerd, waarvoor hij in april is behandeld.

Het is verleidelijk een link te leggen naar de geaccumuleerde stress van de laatste negen maanden. En het Koninklijk Concertgebouworkest is blij dat het de plooien die waren ontstaan kan gladstrijken. Zo'n ­affaire is slechte pr. Over geld hoeft Gatti zich trouwens sinds zijn benoeming tot chef van het Teatro dell' Opera in Rome geen zorgen te maken. Hij wil verder met zijn carrière, is de indruk.

5. Dus dit was het dan?
Daar lijkt het op. Tenzij de vrouwen die onder de beschermende paraplu van een vertrouwenspersoon ervoor zorgden dat Gatti moest vertrekken, alsnog besluiten in de openbaarheid een rechtsgang maken. Maar die gedach­te is ongeveer net zo kansrijk als het idee Gatti te laten terugkeren als chef-dirigent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden