Amsterdam Bewaar

Gat in de weg? Even 'pingen' naar de gemeente

Gat in de weg? Even 'pingen' naar de gemeente
© Ping If You Care

Een gat in de weg, een te druk fietspad, te lang wachten voor het verkeerslicht: je kunt het de gemeente nu laten weten via een speciale knop, die wordt gemonteerd op je fiets.

'Pingen' wordt het genoemd. Met een druk op de knop wordt de plek geregistreerd waar de fietsers iets is opgevallen. Vervolgens kan thuis in de bijbehorende app worden aangegeven wat er precies irritant was.

Duizend Amsterdamse fietsers kunnen de komende twee maanden op deze manier doorgeven wat hen onderweg opvalt. Met die informatie hoopt de gemeente fietsroutes beter en veiliger te maken.

In Brussel is er in 2017 al getest met de knop. Door 400 fietsers werd
toen bijna 40.000 keer 'gepingd'. De meeste meldingen gingen over gaten of putten in de weg, maar ook ergerden mensen zich aan smalle fietspaden, onhandige paaltjes op of langs de weg en auto's die midden op de weg geparkeerd stonden. 

Amsterdamse fietsers kunnen zich vanaf nu aanmelden voor de proef, die in maart en april gehouden wordt. Wie uiteindelijk de gratis pingknop op mogen halen, wordt door de gemeente uitgekozen, om zo deelnemers over de stad te verspreiden.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.