Amsterdam Bewaar

Garage onder Boerenwetering

De Boerenwetering, bij de Ruysdaelkade.
De Boerenwetering, bij de Ruysdaelkade. © Floris Lok

Na vijftien jaar discussie zal de parkeergarage onder de Boerenwetering er komen. Vandaag zijn de contracten getekend.

De garage zal een kleine 35 miljoen euro kosten, minder dan de 45 miljoen die stadsdeel Zuid er vorig jaar voor heeft gereserveerd. De garage zal minder diep worden, met twee parkeerlagen in plaats van drie.

De garage moet de parkeerdruk in De Pijp verminderen en de openbare ruimte verbeteren, zegt bestuurder Mar­co Kreuger. 'Aannemer Stad­lan­der zal de garage ontwerpen, bouwen en vijftien jaar onderhouden.' 

600 auto's
In de garage kunnen 600 auto's en 60 fietsen staan. Ook komen er oplaadpunten voor elektrische auto's. De bouw zal in 2015 beginnen en in 2017, als ook de Noord/Zuidlijn moet rijden, worden afgerond. Dan zullen 300parkeerplaatsen op straat verdwijnen, waardoor er meer ruimte komt voor fietsers, voetgangers en groen.

Het idee is dat de garage een in- en een uitgang krijgt op de Ruysdaelkade. Auto's kunnen de garage dan inrijden bij de Heinekengarage en verlaten bij de Gerard Doustraat.

Omwonenden vrezen dat de bouw tot overlast zal leiden. Kreuger: 'Deze bouwmethode levert de minste overlast op, er komt één aanspreekpunt voor klachten en panden zullen heel goed in de gaten worden gehouden.'