Amsterdam Bewaar

Ganzen Weespertrekvaart nog jaren van hun plek

De gevangen eenden
De gevangen eenden © Het Parool

De veertien ganzen van de kop van de Weespertrekvaart hebben de komende drie jaar een nieuwe vaste plek. Hun vaste omgeving verandert in een bouwput.

De ganzen bij de Weespertrekvaart waren niet bij iedereen geliefd. De een fietste er met een grote boog omheen en de ander versnelde het beenritme om ze te ontwijken. De veertien ganzen bij de kop van de Weespertrekvaart konden agressief reageren wanneer mensen te dicht in de buurt kwamen.

Deze ganzen zitten de komende jaren op een andere plek in de stad. Door werkzaamheden bij de vaart zit de groep tot medio 2021 in de Fruittuinen van West. 

Verloop
Peter van Poelgeest (Duurzaam Fauna Advies) is de persoon die namens de gemeente alle ganzen van Amsterdam beheert en de groep bij de Weespertrekvaart in aantal zag afnemen. "Elf jaar geleden waren ze nog met 29 ganzen, maar door natuurlijke verloop en een enkele aanrijding met een fietser is de populatie gedaald."

Naar eigen zeggen kent Van Poelgeest alle boerenganzen in Amsterdam en kennen alle boerenganzen hem, en dat zijn er al gauw meer dan 800. Nog geen maand geleden moest hij de veertien ganzen, die van de Weespertrekvaart hun territorium hadden gemaakt, verplaatsen.

Een koud kunstje voor de ganzenvriend. "Ik ben niet bang voor ze, ik ken ze. Met eten lok ik de ganzen in een omheining en dan pak ik ze met een arm aan de bovenkant van beide vleugels. Met de andere hand grijp ik de nek, dan kunnen ze niet happen en zijn ze machteloos."

Abortus
Maar het werk van Van Poelgeest houdt meer in. Hij houdt de populatie in toom door de eieren onder te dompelen zodat ze niet uitkomen. "Een heel diervriendelijke manier. Het is een soort abortus. Als ik het niet doe komen er in een jaar soms wel twee of drie keer zoveel ganzen bij."

Ook als de ganzen hem bij het nest willen wegjagen sluipt er geen angst in de Amsterdammer. "Gewoon laten zien dat je niet bang bent. Het grappige is dat ganzen in Amsterdam brutaler zijn dan ganzen buiten Amsterdam. Van wie zouden ze dat nou hebben?"