Nieuwbouwwijk Weespersluis, tussen het oude Weesp en de A1.

Fusie Weesp-Amsterdam: wordt het 2022 of 2026?

Nieuwbouwwijk Weespersluis, tussen het oude Weesp en de A1.Beeld Hollandse Hoogte / Michiel Wijnbergh Fotografie

Amsterdam wil tempo maken met de bestuurlijke fusie, maar de gemeenteraad van Weesp heeft minder haast. Die wil eerst duidelijke afspraken over de inhoud.

Wordt het 2022 of 2026? De gemeenteraad van Weesp buigt zich de komende weken over de ­beste timing voor de bestuurlijke fusie met ­Amsterdam. De hoofdstad dringt aan op tempo, maar een meerderheid van de Weesper raad wil eerst afspraken maken over de inhoudelijke ­aspecten van een fusiebesluit.

Alleen de fractie van D66 in de Weesper raad spreekt een voorkeur uit voor een fusie in 2022. Volgens de partij pakt verder uitstel nadelig uit voor de burger, die na de fusie gebruik kan ­maken van allerlei voorzieningen die in Amsterdam wel gelden, maar nu niet in Weesp. Er wordt onder meer gewezen op de financiële ­regelingen voor minima en senioren.

Bestuurlijke autonomie

Een fusie per 2022 betekent dat er de komende maanden flink moet worden doorgepakt. Om dat bestuurlijk ordentelijk voor te bereiden, zouden beide gemeenteraden uiterlijk in december van dit jaar het licht op groen moeten zetten voor een fusie. Daarvoor zijn afspraken nodig over soms heikele onderwerpen.

Een van de hete aardappelen is de bestuurlijke autonomie van Weesp. Alle partijen in de raad willen dat de Weespers ook na de fusie zeggenschap behouden. Dat kan bijvoorbeeld door van Weesp – eventueel samen met Driemond – een achtste stadsdeel te maken, met een eigen stadsdeelbestuur.

De Weesper Stadspartij (WSP) pleit zelfs voor een status aparte voor Weesp. Fractievoorzitter Lars Boom: “De inwoners moeten op de een of andere manier hun invloed kunnen blijven uitoefenen. Het kan niet zo zijn dat, zoals in Zuidoost het geval is, het college van Amsterdam ­bestuurders parachuteert die hier niet vandaan komen.”

Totdat daar heldere afspraken over zijn ­gemaakt, vindt Boom het jaartal van de fusie van ondergeschikt belang. GroenLinks zit op dezelfde lijn, laat gemeenteraadslid Christian Pfeiffer weten. “We hopen op 2022, maar voorop staat dat er goede afspraken worden gemaakt over de wensen van Weesp. Een daarvan is een vorm van bestuurlijke autonomie.”

Waarschuwing

De fractie van het CDA in Weesp stemde vorig jaar tegen de fusie met de gemeente Amsterdam en waarschuwt ook nu voor te grote haast om het huwelijk te voltrekken. Fractieleider Jan Renzenbrink: “De ambtelijke fusie is nog maar net een feit. We moeten ons nu niet meteen op de golven van enthousiasme in een overhaast avontuur storten.”

De fusie tussen Amsterdam en Weesp wordt een fusie van de lichte variant, zoals dat wordt genoemd. Dat betekent dat Weesp als zelfstandige gemeente ophoudt te bestaan en aan Amsterdam wordt toegevoegd. Bij de verkiezingen van 2022 of 2026 kunnen de Weespers naar de stembus om hun vertegenwoordigers te kiezen.

Mogelijk kunnen ook Amsterdammers zich nog uitspreken over de wenselijkheid van een fusie met Weesp. Het stadsbestuur speelt met de gedachte in de komende maanden een of meer bijeenkomsten te organiseren, waarop in­woners hun mening kunnen geven. Concreet zijn die plannen nog niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden