Nieuws

Frédérique (14) mishandeld in Amstelveen omdat ze geslacht niet bekend wil maken

Frédérique (14) is maandagmiddag door een groep van vier à vijf jongens mishandeld in een speeltuin in Amstelveen. Ze moest vanwege een gebroken kaak, tanden en neus overnachten in het ziekenhuis.

Het Parool
Het speeltuintje aan de Albert van Dalsumlaan in de wijk Westwijk. Beeld Marc Driessen
Het speeltuintje aan de Albert van Dalsumlaan in de wijk Westwijk.Beeld Marc Driessen

Frédérique werd rond 14.15 uur door een groep van vier à vijf jongens tussen de 11 en 15 jaar mishandeld in een speeltuintje aan de Albert van Dalsumlaan in de wijk Westwijk. Na de mishandeling is de groep weggelopen in de richting van het Westwijkplein.

De vader van het slachtoffer, heeft een bericht met een foto van zijn ernstig toegetakelde dochter op LinkedIn geplaatst. De politie bevestigt dat het om de mishandeling in Westwijk gaat. De vader schrijft dat zijn dochter meermaals werd toegeschreeuwd met de vraag of ze een jongen of een meisje was. ‘Dat maakt toch niet uit’, reageerde ze eerst, en later met ‘ik ben wie ik ben en jij mag zijn wie je wil zijn’.

Gebroken neus en kaak

‘Dat zinde de jongen niet,’ schrijft de vader in zijn bericht. ‘Met diverse slagen in haar gezicht brak hij haar neus, diverse tanden, sloeg haar een kaakfractuur en liep ze meerdere ernstige verwondingen op in het gezicht.’

Volgens getuigen gaat het om lhbtiq+-gerelateerd geweld, meldt de politie. Voorafgaand aan de mishandeling zou er een confrontatie hebben plaatsgevonden tussen het slachtoffer en de verdachten in winkelcentrum Westwijk.

Er is inmiddels aangifte gedaan. Ook is de recherche op de hoogte, ‘net als Roze in Blauw’, meldt een woordvoerder over de politiedienst die zich bezighoudt met het bestrijden van geweld tegen lhbti.

Kracht

Volgens haar vader vindt Frédérique dat het niet hoort uit te maken wie iemand is. “Waarom moet iemand zich daarmee bemoeien? Of moet diegene daar wat van vinden?”

Hij hoopt vooral dat mensen de kracht van haar woorden opmerken. “Ik ben zo verschrikkelijk trots op haar. Dat je tegen iemand die boos op je is in alle rust zoiets zegt. Uit aardigheid. Dat vind ik krachtiger dan alle haat die in deze actie zat.”

Boos is de vader niet. “We moeten kijken hoe we kunnen zorgen dat dit niet meer gebeurt,” zegt hij. “Met scholing of educatie.” De vader wil zelfs het gesprek met de dader aangaan. “Dat lijkt me het beste.”

Massale reacties

Momenteel is Frédérique thuis in alle rust aan het herstellen. Haar vader is blij met alle reacties. “De gemeente Amstelveen levert uitmuntend werk. Die pakken de zaken zeer hoog op. De politie komt net nog een bloemetje leveren. Dat is echt fantastisch. En dan heb ik het nog niet eens over de massale reacties die op sociale media worden gezet.”

De politie is druk bezig met het inventariseren van camerabeelden en hoopt dat de verdachten daarop te zien zijn. Daarnaast wordt ook de kleding van het slachtoffer onderzocht op mogelijke DNA-sporen van de daders. Mensen die getuigen waren van de mishandeling worden opgeroepen de politie te informeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden