Fred. Roeskestraat loopt graag voorop als rookvrije zone

De Fred. Roeskestraat in Zuid wil rookvrij zijn. Niet met een verbod, maar door te ontmoedigen met tegels en posters. En door de aanwezigheid van rookcoaches.

Olaf Heyblom
Stadsdeelbestuurder Rocco Piers (r) opent met twee initiatiefnemers voor de ingang van het Geert Grote College de rookvrije straat. Beeld Gemeente Amsterdam
Stadsdeelbestuurder Rocco Piers (r) opent met twee initiatiefnemers voor de ingang van het Geert Grote College de rookvrije straat.Beeld Gemeente Amsterdam

Bestuurder Rocco Piers van stadsdeel Zuid opende donderdagochtend de rookvrije straat. Dat is een initiatief van ouders van het Geert Groote College. Zij willen dat hun kinderen zonder rookwalm naar school kunnen. Naast het Geert Groote College zitten er aan de Fred. Roeskestraat drie basisscholen. In dezelfde straat huizen ook kinderdagverblijven, de Gerrit Rietveld Academie, buitenschoolse opvangen, bedrijven en horeca.

Algemeen ondertekend

“Iedereen in de straat deed mee,” vertelt Piers. “De initiatiefnemers hebben handtekeningen opgehaald in de Fred. Roeskestraat en iedereen ondertekende: appartementencomplexen, instellingen, een begraafplaats en de rechtbank.”

De inzet is om de hele straat rookvrij te maken en iedereen in de straat is bereid om zijn steentje bij te dragen, vertelt Piers. “Dat houdt in dat instellingen bezoekers hierop wijzen en vooral dat de kinderen van de school niet in de buurt mogen roken. Ook lopen er de komende drie maanden rookcoaches rond die rokers gaan aanspreken en hun uitleggen wat de schade is van roken. Verder wijzen tegels, posters en spandoeken erop dat de straat rookvrij is.”

Voorbeeld

De Fred. Roeskestraat is de eerste straat waarbij de gemeente op deze manier betrokken is. Piers ziet het als een voorbeeldproject voor de rest van de stad. “Hier merken we veel enthousiasme, vooral ook bij de school. Meer pleinen en straten hebben een aanvraag ingediend om in te zetten op rookvrije gedeeltes.”

Dat de roker op de Fred. Roeskestraat op deze manier verstokt blijft van zijn verzetje, is voor Piers van ondergeschikt belang. “Dit is natuurlijk een specifiek gebied waar veel jongeren en kinderen komen. En juist op die plekken wil je aan mensen vragen om elders te roken, om te voorkomen dat je het slechte voorbeeld geeft.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden