Fraude G-buurt: buurtbudgetten voortaan zonder bankpas

Bewoners kunnen voortaan niet meer vrijelijk beschikken over hun buurtbudget. Het beheer van het geld komt bij de stadsdelen te liggen, of een bewindvoerder in de vorm van bijvoorbeeld een administratief bureau.

De honingraat-flats in het oostelijk deel van de Bijlmermeer en metrostation Kraaiennest Zuidoost. Beeld ANP
De honingraat-flats in het oostelijk deel van de Bijlmermeer en metrostation Kraaiennest Zuidoost.Beeld ANP

Dat schrijft het stadsdeel Zuidoost in een voorstel voor de verdeling van de buurtbudgetten in het komende jaar. De bewonersorganisaties die een budget krijgen toegewezen houden zeggenschap over de bestemming van het geld, maar de rekeningen mogen zij niet meer zelf betalen. De maatregel moet misbruik van gemeenschapsgeld voorkomen, schrijft het stadsdeel in een notitie die donderdagavond wordt besproken. 

Met het afpakken van de betaalpas komt het stadsdeel tegemoet aan een aanbeveling van het Bureau Integriteit dat eerder dit jaar onderzoek deed naar fraude met het buurtbudget in de G-buurt. Kort voor haar overlijden haalde de voorzitter van de bewonersorganisatie bijna een ton van de buurtrekening. Het geld werd onder meer gebruikt voor de financiering van haar uitvaart. 

Zuidoost was een van de stadsdelen waar vorig jaar werd geëxperimenteerd met de buurtbudgetten. Het stadsbestuur heeft participatie en democratisering als speerpunt opgenomen in het collegeprogramma. De buurtbudgetten worden beschouwd als een nuttig instrument om de betrokkenheid van Amsterdammers bij hun omgeving te vergroten.

In Zuidoost komen de buurtbudgetten volgend jaar in het hele stadsdeel beschikbaar. Het stadsdeel stelt drie varianten voor waaruit buurten kunnen kiezen. Eén is een competitie waarbij bewoners kunnen stemmen op aangedragen projecten, maar er is ook een model waarbij de bewoners in onderling overleg een bestemming voor het geld bepalen. 

Fors bezuinigd

Hoeveel geld er in het stadsdeel te verdelen valt, moet in de komende maanden duidelijk worden. Zuidoost trekt in elk geval een kwart miljoen euro uit voor een budget voor jongeren tussen de 12 en de 27 jaar. Er komt een stichting die de jongeren gaat helpen om initiatieven uit te voeren. De verwachting is dat de projecten in mei van start kunnen gaan.   

Of de buurtbudgetten een lang leven beschoren zijn, is ook nog de vraag. In de laatste twee jaar van deze bestuursperiode is ruim 6 miljoen euro vrijgemaakt op de begroting, maar in de jaren daarna wordt fors bezuinigd op de post. Voor 2023 is een korting aangekondigd van 4,5 miljoen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden