Frascati Producties moet noodgedwongen sluiten

Na meer dan 20 jaar moet Frascati Producties de deuren sluiten. Het Amsterdamse theaterproductiehuis heeft zware klappen te verduren gehad door de coronacrisis. Het steunpakket voor de cultuursector biedt geen soelaas. 

Een theatervoorstelling in Theater Frascati.Beeld Joachim Dette

Frascati Producties is onderdeel van theater Frascati en produceert jaarlijks meer dan 30 theatervoorstellingen van binnen- en buitenlandse theatermakers. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van nieuw talent. 

Cultuurminister Ingrid van Engelshoven presenteerde maandag een tweede steunpakket voor de cultuursector. Frascati Producties ontvangt een zogeheten ‘overbruggingssubsidie’ van een half jaar. Deze subsidie gaat naar instellingen die eerder een positieve beoordeling kregen voor een subsidie van de Raad voor Cultuur, maar deze niet ontvingen omdat er geen budget voor was. Met de overbruggingssubsidie wil de minister deze instellingen tijd geven ‘om zich aan te passen aan de veranderde situatie en op termijn weer voldoende eigen inkomsten te genereren’. 

“Juist nu is het van belang om talent voor de sector te behouden en ervoor te zorgen dat de plekken waar dit talent zich kan ontwikkelen niet verdwijnen,” zegt Van Engelshoven. De overbruggingssubsidie is echter niet genoeg voor het productiehuis, dat vanaf juli 2021 de deuren alsnog zal moeten sluiten.

Jonge makers 

“Het is een volstrekt raadsel hoe de minister de terechte en grote zorg voor toekomstige generatie en het behoud aan infrastructuur voor jonge makers rijmt met een overbruggingsperiode van 6 maanden,” aldus artistiek directeur Mark Timmer. “Juist in tijden van crisis moet de aandacht uitgaan naar de meest kwetsbare groep; de makers van de toekomst.”

Volgens Frascati Producties gaat 95% van hun financiering direct naar jonge makers die zwaar getroffen zijn door de coronamaatregelen. “Dit rechtvaardigt een gedegen financiering uit het steunpakket,” aldus het productiehuis. 

Woede

Veel gerenommeerde theatermakers laten dinsdag in een persverklaring weten woest te zijn. “We hebben in de podiumkunsten een ideale springplank voor jong talent en daar dreigt de bijl in te worden gezet,” zegt Ivo van Hove. “We gaan enorm veel kwaliteit verliezen. Dat is het ergste van het ergste.” Ook directeur Rob Ligthert van de Toneelacademie Maastricht spreekt van ‘een schande, wat een verschraling en verarming’. 

Het laatste woord is aan de Tweede Kamer, die op 23 november de begroting van cultuurminister Ingrid van Engelshoven behandelt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden