NIJMEGEN - De Frans Kellendonk-prijs 2008 is toegekend aan Marjolijn Februari. Dat heeft de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde donderdag bekendgemaakt.Februari blijft trouw aan de door haar gevoelde morele plicht het verstand te blijven gebruiken, stelde de jury onder leiding van Joke Hermsen vast. ''Haar werk kan gezien worden als een oproep om te studeren, onderzoek te doen en werkelijk te willen begrijpen hoe de wereld in elkaar steekt.'' De prijs wordt een keer in de drie jaar toegekend en bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 5000 euro.

Februari is schrijfster en filosofe. ''Dat de literatuur een vehikel van de filosofie kan zijn staat voor velen buiten kijf'', aldus de jury. ''Maar zo eenvoudig als het lijkt is dat niet, een medium dat bijna zweert bij het dubbelzinnige in dienst te stellen van een discipline die uiteindelijk ondubbelzinnige antwoorden vraagt. Februari heeft geprobeerd dat onverzoenlijke te verzoenen en verdient daarvoor veel waardering.''

Februari ontvangt de prijs op 11 februari in Nijmegen. Eerdere winnaars van de prijs zijn Piet Gerbrandy (2005), Henk van Woerden (2003), Dirk van Weelden (1999), Benno Barnard (1996) en Kristien Hemmerechts (1993). (ANP)Links:

- www.marjolijnfebruari.nl

- www.maatschappijdernederlandseletterkunde.nl