Amsterdam Bewaar

Frankey eert Johan Cruijff met een glas-in-lood raam

Javaplein
Javaplein © Frankey

Hier verzamelen we de leukste, opvallendste en mooiste Amsterdamse beelden. Zelf een bijdrage? App ons via WhatsApp of mail nieuwsdienst@parool.nl. Volg ons ook op Instagram.

Frankey eert Johan Cruijff met een glas-in-lood raam

Het is zondag drie jaar geleden dat Johan Cruijff overleed. Straat- en designkunstenaar Frankey heeft daarom ter ere van El Flaco een glas-in-lood raam gemaakt. Bij een tramhalte van - hoe kan het ook anders - lijn 14.

Lees verder: Streetart van Frankey in zijn eigen 'straatmuseum'

KLM-vliegtuig begeleid door F16's: is er wat loos?

Op Twitter uitten Amsterdammers donderdagmiddag hun zorgen over een Boeing 777-300 van KLM die met vier straaljagers alarmerend laag over Amsterdam vloog. Het gaat om een vliegshow, ter ere van de viering van 100 jaar Nedelandse luchtvaart. De show was tot het laatste moment geheimgehouden. 

Koning Willem Alexander, die ook KLM-piloot is, luidde het feestjaar bij filmmuseum Eye in.

150 Rembrandts openen tentoonstelling Rijksmuseum

Zo'n 150 mensen die Rembrandt heten hebben zich donderdagavond verzameld voor de Nachtwacht in het Rijksmuseum. Daar gingen ze met z'n allen op de foto voor de opening van de tentoonstelling Alle Rembrandts. Hierbij zijn voor het eerst in de geschiedenis alle schilderijen, tekeningen en etsen uit de eigen collectie van het Rijks te zien.

De naamgenoten van de grote meester zijn afkomstig uit alle windstreken van Nederland en zijn tussen de 11 maanden en 75 jaar oud. Ook zijn er vijf bij die ook echt Rembrandt Van Rijn heten.

Touringcar veroorzaakt gat in de stoep

Op de kruising van de Hartenstraat en de Keizersgracht is vrijdagmiddag een groot gat ontstaan in de stoep. Een witte tourbus heeft hier het winkelpand Unrecorded geschampt.

Na enkele keren steken is de marmeren plaat onder de stoep, onder het gewicht van het voertuig ingestort. De bestuurder reed in eerste instantie door, maar heeft zich later bij de politie gemeld. Er is nog geen aangifte gedaan. 

Een buurman vertelde dat de bus in tegengestelde richting de Hartenstraat in reed om deze vervolgens rechtsaf de Keizersgracht in te sturen. Het is niet toegestaan om hier met een touringcar te rijden.

Naast het gapende gat in de grond is ook lichte schade aan het pand ontstaan. Rondom het gat lagen de restanten van een kapot raam van de bus. De eigenaar van het pand heeft veiligheidsmaatregelen getroffen en laat weten dit weekend nog alles te willen repareren.

Eerste etappe voor Boeing 747 richting Corendonhotel

Dinsdagnacht is begonnen met de megaoperatie om een Boeing 747-400 van Schiphol naar het Corendonhotel in Badhoevedorp te krijgen. Het toestel is op een zelfrijdend platform naar de rand van de luchthaven gebracht. Vrijdagnacht gaat-ie verder over 16 weiland en 17 sloten, én de A9. Die gaat daarvoor zelfs even dicht. Uiteindelijk wordt de Jumbo het pronkstuk van het hotel. 

Lees ook: Hoe je een Jumbo in een hoteltuin krijgt: 'Dit nooit meer'

Meer foto's? Bekijk ook het oude beeldblog.