Amsterdam Bewaar

Fractievoorzitter Leefbaar Diemen stapt op

Fractievoorzitter Leefbaar Diemen stapt op
© Leefbaar Diemen

Een half jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen is in Diemen het spel op de wagen: fractievoorzitter Rosali Herder van Leefbaar Diemen is uit de partij gestapt om onder eigen vlag verder te gaan. Jan Sikking geeft nu leiding aan de overgebleven tweekoppige oppositiepartij.

Aan de breuk liggen persoonlijke en politieke redenen ten grondslag, laat Herder desgevraagd weten. "Het broeit al een jaar binnen de fractie, met veel verwijten over en weer. Ik heb in mijn lange leven het nodige meegemaakt, maar dit was nieuw voor me."

Achter de wrijving op het persoonlijke vlak lagen volgens Herder ook politieke verschillen. "Ik vind dat we moeten opkomen voor de belangen van alle burgers. Mijn fractiegenoten wilden een harde lijn, bijvoorbeeld over de voedselbank. Die mensen moesten maar gaan werken."

Bos bloemen
Het afscheid van de partij waarvoor ze twaalf jaar in de gemeenteraad zat, doet pijn, maar Herder zegt vooral opgelucht te zijn. "Ik wil ook niets meer met deze mannen te maken hebben. Ze stonden van de week nog met een bos bloemen voor de deur, maar die heb ik geweigerd."

Herder heeft zin in de campagne, in de wetenschap dat haar voormalige fractiegenoten bij de vorige verkiezingen samen nog geen 150 stemmen bij elkaar wisten te sprokkelen. Herder kreeg er ruim 600, mogelijk ook vanwege haar hond waarmee zij samen op het affiche stond.

Eigen partij
De affenpinscher lupa zal ook bij de komende verkiezingen naar voren worden geschoven, belooft Herder. "Ik heb al een aanbieding binnen van een partij voor een derde plaats op de kandidatenlijst. Maar ik houd de mogelijkheid open van een eigen partij."

De nieuwe fractievoorzitter Jan Sikking laat in een verklaring weten verdrietig te zijn over de breuk met Herder. "Onze samenwerking was overwegend prettig."