Nieuws

Fout in uitvoering centrale loting en matching hersteld

Osvo, de koepel van Amsterdamse schoolbesturen, heeft een fout ontdekt in de uitvoering van de centrale loting en matching. In plaats van ongunstig geplaatste leerlingen een lichte voorrang te geven op leerlingen die gunstiger uit de loting kwamen, zoals de bedoeling was, gebeurde juist precies het tegenovergestelde. De fout is inmiddels hersteld.

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Dat meldt Osvo in een persbericht. Leerlingen die in de eerste ronde een lage plek kregen, zouden in de tweede ronde dankzij een correctie een hogere plek moeten krijgen. Door een fout gebeurde dat echter niet.

“Als je bijvoorbeeld lotnummer 8000 hebt, dan is dat erg ongunstig,” legt Osvo-voorzitter Rob Oudkerk uit. Wanneer in de tweede ronde hetzelfde nummer wordt gebruikt, dan heb je dubbel pech. Achtstegroepers die in de eerste ronde van de centrale loting- en matchingprocedure een ongunstig lotnummer hadden, zouden in de tweede ronde juist een voordeligere plek krijgen.

“Dan heb je één keer voordeel en één keer nadeel met een slecht nummer,” aldus Oudkerk. Achteraf bleek die correctie echter niet doorgevoerd, waardoor leerlingen met een laag lotnummer twee keer een slechte positie hadden.

‘Onnodig in de rats’

“We hebben een fout gemaakt,” zegt Oudkerk. “Dat hebben we gelukkig wel ontdekt en we hebben de situatie voor twintig kinderen kunnen verbeteren. Maar daardoor hebben ouders eerst onnodig in de rats gezeten, dat is niet leuk en dat trek ik me heel erg aan.” Osvo heeft alle benadeelde ouders en leerlingen gecontacteerd. De kinderen kunnen nu alsnog op een school terecht waar ze oorspronkelijk liever heen wilden.

De fout heeft er ook toe geleid dat een aantal andere kinderen juist hoger is geplaatst. ‘Die leerlingen hebben profijt gehad van de fout en dat laten we zo,’ meldt Osvo in het bericht. ‘Voor de rest van de leerlingen maakt de fout niet uit: het zou geen verandering hebben betekend.’ Ouders die willen weten wat er precies fout is gegaan, kunnen contact met Osvo opnemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden