Nieuws

Fototentoonstelling in buitenlucht vanwege 25 jaar Pride

25 jaar Pride Amsterdam, dat móét gevierd – corona of niet. De organisatie van het negendaagse festival houdt daarom een fototentoonstelling op het Museumplein, en durft alvast te dromen van Pridepodia in de stad.

Daan van Acht
Boten varen door de Prinsengracht tijdens de botenparade van de Pride. Beeld ANP
Boten varen door de Prinsengracht tijdens de botenparade van de Pride.Beeld ANP

Lucien Spee, directeur van Pride Amsterdam, ziet het al voor zich: grote billboards pal voor het Rijksmuseum, met daarop de mooiste archieffoto’s die 25 jaar vrijheid voor lhbtq’s symboliseren. Alsof je door de geschiedenis loopt. En daarvoor roept hij fotografen – professioneel én amateur – op om hun mooiste beelden van Pride op te sturen. “Zo betrekken we de gehele community erbij,” vertelt hij.

Pride heeft de openluchttentoonstelling opgedeeld in 25 thema’s – variërend van ‘In den beginne’ en ‘Drag’ tot ‘Modern family’ en ‘Dieptepunten’, want ook het geweld tegen lhbtq’s moet zichtbaar worden. Aan elke categorie wordt een ambassadeur gekoppeld, die een eerste selectie van de ingezonden foto’s maakt. Zij kiezen uiteindelijk de twee beelden die op een billboard te bewonderen zijn.

Tijdens de Prideweek wijst een vakjury onder leiding van Cornald Maas de drie winnende foto’s aan, onderverdeeld in de categorieën meest esthetische, betekenisvolle en iconische foto. “Het zou natuurlijk helemaal geweldig zijn als de drie winnende foto’s in jullie krant verschijnen,” voegt Spee daar met een knipoog aan toe.

Botenparade

Natuurlijk hoopt Spee dat de wereldberoemde botenparade, die traditiegetrouw in het eerste weekend van augustus plaatsvindt, dit jaar wél door kan gaan. Maar ook als dat niet het geval is, zijn er genoeg alternatieve plannen.

Het jaarlijkse Pride Parkevenement in het Vondelpark moet bijvoorbeeld haalbaar zijn. Spee: “Zie dat als een soort liefdespark, met een rainbowmarkt en een openluchttheater. Misschien levert het veel gedoe op met testen en het continu controleren van bezoekers, maar het is het wel ontzettend waard. Zoiets moet in samenwerking met de gay-horeca ook te realiseren zijn op andere plekken in de stad, zoals de Dam of het Beursplein.”

En mocht zelfs dat allemaal niet lukken, dan is er nog altijd een mooi feestpakket voor iedereen die iets heeft bijgedragen aan 25 jaar Pride. Bovendien wordt er een herdenkingsmunt gemaakt – burgemeester Halsema slaat op de openingsdag van Pride de eerste munt.

Spee benadrukt het graag nog eens: zelfs zonder officiële festiviteiten voelde de stad afgelopen jaar als één groot Prideterrein. Nog nooit zag hij, na een oproep van zijn organisatie, zoveel regenboogvlaggen in Amsterdam. “De sfeer die in de stad hing, was zo fijn.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden