Fotograaf krijgt steen tegen hoofd bij rellen Molukkenstraat

Een fotograaf heeft maandagavond een steen tegen haar hoofd gekregen terwijl ze aan het werk was tijdens de rellen op de Molukkenstraat in Amsterdam-Oost. Ook werd ze geïntimideerd toen ze probeerde te vluchten voor relschoppers.

Jesper Roele en Roelf Jan Duin
null Beeld Maarten Brante
Beeld Maarten Brante

Lorenzo Derksen, eigenaar en fotograaf van Inter Visual Studio, een bedrijf dat nieuwswaardige gebeurtenissen in beeld brengt in Noord-Holland, had twee collega’s aan het werk tijdens de rellen, vertelt hij.

Een fotograaf was pas net op de Molukkenstraat gearriveerd toen het misging. “Ze zag dat ongeveer tien jongens een politiebusje aan het slopen waren. Toen ze mijn collega met haar camera in de hand zagen, richtte de agressie zich op haar en gooiden ze een steen naar haar hoofd. Ze bukte, maar de steen raakte toch de bovenkant van haar hoofd,” aldus Derksen.

Hierop vluchtte de fotograaf naar haar auto om zich uit de voeten te maken, maar daarbij werd ze door de groep achtervolgd. “Ze maakten filmpjes en foto’s van haar auto en intimideerden haar,” zegt Derksen. Zijn collega heeft geen ernstig letsel aan het incident overgehouden, maar is erg geschrokken. Ze overweegt aangifte te doen bij de politie.

Helm

Een cameraman die ook voor het bedrijf van Derksen ter plaatse was, moest even later vluchten toen hij werd bekogeld met vuurwerk. Ook hij heeft er geen ernstig letsel aan overgehouden, daar had hij volgens Derksen al voorzorgsmaatregelen tegen genomen. “Hij draagt tegenwoordig een helm. Zondag werd hij nog bekogeld met stenen bij het Museumplein, dus dat is nodig ook.”

Volgens Derksen krijgen zijn journalisten vaker te maken met bedreigingen, intimidaties en fysiek geweld, maar merkt hij de laatste twee jaar dat het toeneemt. “Mensen zeggen constant dat je fake news bent. Maar er kan niks mis mee zijn als je ergens beeld van maakt.”

Hij heeft naar eigen zeggen al meerdere malen de politie moeten bellen om veilig zijn werk te kunnen doen. Aan stoppen denkt hij niet, maar hij vindt wel dat politie en justitie harder mogen optreden. “Mijn ervaring is dat zaken vaak geseponeerd worden als ze niet in de media komen. Dat maakt het soms frustrerend.”

De Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) maakt zich ernstig zorgen over het geweld tegen verslaggevers. “Het is ontluisterend,” zegt algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning.

Volgens Bruning neemt het geweld tegen journalisten hand over hand toe. “Dit moet stoppen. Politici moeten dit geweld onomwonden veroordelen, ook Geert Wilders en Thierry Baudet.” De VVD pleitte dinsdag voor het via de wet verhogen van de strafmaat voor mensen die journalisten of beveiligers aanvallen. De partij wil het bestaande wetsvoorstel dat celstraf verplicht stelt voor belagers van hulpverleners uitbreiden.

Dit kan volgens Bruning ‘logische extra stap’ zijn en een helder signaal aan de relschoppers, al verwacht hij niet dat dit een direct effect zal hebben. Daarom zijn ook preventieve maatregelen nodig. Zo kunnen journalisten binnenkort via PersVeilig, een gezamenlijk initiatief van de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de Politie en het Openbaar Ministerie, helmen en bodycams bestellen. De rijksoverheid heeft hier geld voor toegezegd zodat ook freelancejournalisten er gebruik van kunnen maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden