Forse straffen voor Chinees-Amsterdamse hotelfamilie Shi

De rechtbank legt de hoofdrolspelers in de Chinees-Amsterdamse hotelfamilie Shi straffen oplopend tot vier jaar cel op, voor het dertien jaar lang vormen van een criminele organisatie die zich bezondigde aan witwassen, mensensmokkel, valsheid in geschrift en oplichting.

Een van de omstreden hotels van de familie Shi, het Best Western Couture Hotel in Nieuw-West. Beeld Google Streetview
Een van de omstreden hotels van de familie Shi, het Best Western Couture Hotel in Nieuw-West.Beeld Google Streetview

De broers Changyun (47) en Changkun Shi (49) krijgen vier en drie jaar cel, hun zus Jinhua Shi (51) krijgt een bescheiden gevangenisstraf die ze in voorarrest al heeft uitgezeten plus de maximale taakstraf van 240 uur.

Enkele medeverdachten krijgen kleinere straffen en enkele hotels tonnen aan boetes. Twee verdachten krijgen geen straf. De rechtbank matigt de straffen enigszins omdat het grote proces 13Offside zich onredelijk lang heeft voortgesleept.

Hotels

De familie Shi heeft momenteel officieel acht hotels in Amsterdam, maar banden met nog meer hotels. De rechtbank acht bewezen dat het doel van de criminele organisatie was het imperium uit te breiden met behulp van de genoemde misdrijven. Changyun Shi was de leider. Broer Changkun was zijn rechterhand. Die hield zich op de achtergrond hield en liet anderen de misdrijven plegen.

Changyun zou ruim 5 miljoen euro hebben witgewassen, ook door valsheid in geschrift. Vier zogeheten kennismigranten werden vanuit China Nederland in gesmokkeld, ook weer met valse papieren en via oplichting. Hij kocht een bedrijf over door een akte te vervalsen om zich als eigenaar af te schermen en de belasting te omzeilen. Terwijl de grote strafzaak 13Offside nog sleepte, is Changyun Shi veroordeeld tot 18 maanden cel voor de ontvoering van een eveneens Chinese concurrent.

null Beeld Eva Janssen
Beeld Eva Janssen

Dat met name Het Parool jarenlang uitvoerig over de verdenkingen en de strafzaak schreef, heeft grote gevolgen gehad voor de familie, stelt de rechtbank vast, maar voor lekken door politie of justitie is geen bewijs. De verspreiding van pamfletten binnen de Chinese gemeenschap was volgens het vonnis ‘een heftige methode van de politie om meer informatie op te halen over (mogelijke) strafbare feiten rondom de Shi Groep, maar niet onrechtmatig. Wanneer een verdachte op deze schaal dit soort strafbare feiten pleegt, dan ligt voor de hand dat daarover in de media bericht wordt’, staat in het vonnis, ‘dat zakenpartners afhaken, dat banken afstand nemen en dat de gemeente geen nieuwe vergunningen wil verlenen of bestaande vergunningen wil intrekken’.

Het Openbaar Ministerie had in februari straffen geëist oplopend tot zes jaar en acht maanden. De officieren van justitie spraken van ‘een schoolvoorbeeld van ondermijning’: inmenging van de onderwereld in de bovenwereld. De familie heeft zich volgens justitie ‘decennialang op grote schaal schuldig gemaakt aan witwassen voor gevorderden’, is de rechtbank nu met de aanklagers eens.

Reactie advocaat

Advocaat Marcel van Gessel van Changkun Shi is ‘bijzonder ontstemd’ over de overweging van de rechtbank dat zijn cliënt de man op de achtergrond is die anderen, onder wie zijn broer, heeft ‘aangezet tot het plegen van misdrijven’.

“Hoe de rechtbank hierbij komt, is een raadsel. In ieder geval niet uit het dossier of uit de behandeling bij de rechtbank,” zegt Van Gessel. “Een dergelijke overweging is onnodig grievend en kan zeer schadelijk zijn voor de onderneming(en). De rechtbank heeft hier kennelijk geen oog voor. Door het opnemen van een dergelijke niet onderbouwde zinsnede is het logisch dat een hoger beroep (helaas) onvermijdelijk lijkt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden