PlusUpdate

Forse kritiek op Amsterdam Pride: ‘Doek de Canal Parade helemaal op’

Te commercieel, te wit en te weinig inhoudelijk. De Amsterdam Pride moet nodig op de schop, zeggen vertegenwoordigers van de lhbtq-gemeenschap in een kritische beschouwing over het jaarlijkse evenement.

Patrick Meershoek en Jesper Roele
Feestvierende toeschouwers tijdens de jaarlijkse Canal Parade, onderdeel van de Amsterdam Gay Pride.  Beeld ANP /  ANP
Feestvierende toeschouwers tijdens de jaarlijkse Canal Parade, onderdeel van de Amsterdam Gay Pride.Beeld ANP / ANP

De klankbordgroep die op verzoek van de gemeente zijn mening heeft gegeven over de huidige opzet van Amsterdam Pride is bijvoorbeeld uitermate kritisch over de Canal Parade. Diverse organisaties die bij de organisatie betrokken waren of begaan zijn met de Pride, werden uitgenodigd om hun mening te geven. Een groot aantal deelnemers van het panel vindt zelfs dat de vaartocht over de grachten helemaal moet worden opgedoekt. Het evenement, zo vinden ze, is veel te commercieel geworden en draagt, anders dan vroeger, weinig bij aan de emancipatie van de doelgroep.

In plaats daarvan kan de aandacht beter worden gevestigd op de Pride Walk. Dit onderdeel van de Pride is toegankelijk zonder financiële barrières en wordt volgens de klankbordgroep meer dan de botenparade gedragen door de gemeenschap. Zo staat in het rapport, opgesteld door adviesbureau Flowz: ‘Ook het inclusiviteitsbeginsel komt beter uit de verf omdat er eenvoudig kan worden aangesloten door allerlei organisaties, instanties en individuen.’

Botenparade van Amsterdam Pride in ander jasje

Andere leden van de klankbordgroep pleiten voor het behoud van de botenparade, maar dan in een ander jasje. Minder commercieel, met duidelijke afspraken met bedrijven over de uitstraling, de boodschap en de opvarenden van hun boten en meer ruimte voor de gemeenschap om met eigen boten mee te varen. Er moet veel meer aandacht komen voor diversiteit en het stereotype beeld van homoseksualiteit moet veel minder worden uitgedragen. Minder feest dus, en meer inhoud. De combinatie van zichtbaarheid, emancipatie en protest moet centraal staan.

Er kleeft nog een nadeel aan de botenparade, en dat is de sfeer onder de honderdduizenden bezoekers langs de kant. Volgens de klankbordgroep wil de stemming onder invloed van alcohol nogal eens omslaan van gemoedelijk in agressief, waardoor uitgerekend leden van de gemeenschap zich onveilig voelen. Er wordt verwezen naar de horecagelegenheden waar een regenboogvlag wordt opgehangen, maar verder geen enkele acht wordt geslagen op de veiligheid van de lhbtq-gasten.

Gericht op witte homomannen

Meer diversiteit is ook nodig voor de opening en de afsluiting van de Pride. De programmering is nu voornamelijk gericht op witte homomannen, luidt de kritiek. Ook is er meer variatie nodig in de straat- en pleinfeesten. Die hebben een belangrijke functie voor de zichtbaarheid, vindt de klankbordgroep, maar zouden kleinschaliger en diverser moeten zijn. De huidige opzet leidt ertoe dat veel feesten voornamelijk door een wit heteropubliek worden bezocht.

Als het komt tot veranderingen, worden die pas in 2023 doorgevoerd. De vergunning voor de huidige organisatie, de Stichting Pride Amsterdam, loopt dit jaar af. Vanuit de klankbordgroep wordt geopperd om te onderzoeken of het mogelijk is een vereniging op te richten met een algemene ledenvergadering als beslissend orgaan. In het buitenland zijn daar succesvolle voorbeelden van te vinden. Van de gemeente wordt meer geld gevraagd.

‘Grote bedrijven bij de Pride betrekken heeft niets met pinkwashing te maken’


Laurens Buijs, onderzoeker UvA, geen onderdeel van de klankbordgroep

“Met het rapport heeft de gemeente een kritische spiegel voorgehouden. Ik denk dat het goed is, want het rommelt al tijden en er is veel kritiek. Dat raakt ook aan het draagvlak. Je ziet namelijk dat de missie en de visie van de Pride complexer is geworden. Je krijgt nu pinkwashing, groot kapitaal dat zich erop stoort, maar we zijn uit het zicht verloren wat onze agenda is. Op die manier is Pride ook onder druk te komen staan. En dan krijg je de discussie waarom de botenparade er nog is?”

Siep de Haan, geestelijk vader van de Pride, geen onderdeel van de klankbordgroep

“De mainstream zit niet in de klankbordgroep en bij inclusie horen alle groepen. We moeten elkaar niet uitsluiten. De gemeente moet stoppen met selectief aanschrijven van splintergroeperingen. Op 4 april zou er weer een nieuwe bijeenkomst zijn en daar wil ik bij zijn. Grote bedrijven bij de Pride betrekken heeft niets met pinkwashing te maken, dat heeft te maken met de solidariteit naar de regenboogfamilie. Ik vind het beledigend om sponsoren zo voor het hoofd te stoten. Iedereen moet een plekje hebben, maar we moeten elkaar niet het evenement afnemen.”

Dave Brown, organiseert dansevenementen op de Pride, onderdeel van de klankbordgroep

“Ik kan mij heel goed in het rapport vinden zo ver dingen zijn verwoord. Het is een heel diverse en brede groep van organisaties tot protestgroepen. Maar wat ik mis in het rapport is zelfreflectie van de stichting Pride en de gemeente. Er is veel onvrede over hoe de Pride zich ontwikkeld heeft. Je ziet dat ieder jaar dezelfde mensen bij de Pride betrokken zijn en ze betrekken er dezelfde mensen bij. Dat leidt tot een gebrek aan diversiteit. Daarom moet er een raad van toezicht komen die de focus legt op de community.”

Naomie Pieter, Black Pride, onderdeel van de klankbordgroep

“De Amsterdam Pride zoals die nu georganiseerd wordt is te wit en te commercieel. Ik vind het te ver verwijderd van een Prideviering, het is een soort koningsdag geworden. Er moet meer aandacht komen voor de Pride Walk, dat geeft het gevoel van een demonstratie en brengt mensen bij elkaar. Ik vind het daar een stuk veiliger om in de menigte te zijn. Je hoeft daar niet voor te betalen of aangesloten zijn bij een vereniging. Bij de Canal Parade moet je ingeloot worden, geld hebben om het aan te kleden, anders ziet je boot er niet uit.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden