Nieuws

Fors minder hennepkwekerijen opgerold in Amsterdam: ‘Meldingsbereidheid daalt’

De politie heeft vorig jaar in Amsterdam 74 illegale hennepkwekerijen opgerold. Dat is een forse afname ten opzichte van 2021, toen er 135 kwekerijen werden opgerold.

Olaf Heyblom en Cyril Rosman
De afname lijkt goed nieuws, maar daarmee is niet gezegd dat het aantal kwekerijen ook daadwerkelijk daalt, aldus Liander.  Beeld ANP / Persbureau Meter
De afname lijkt goed nieuws, maar daarmee is niet gezegd dat het aantal kwekerijen ook daadwerkelijk daalt, aldus Liander.Beeld ANP / Persbureau Meter

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van netbeheerder Liander. Ook landelijk is er sprake van een flinke terugloop in het aantal ontdekte hennepkwekerijen. In 2022 werden 1060 hennepkwekerijen opgerold, tegenover 1800 in 2021. Die aantallen zijn vermoedelijk maar een fractie van het totale aantal gevestigde hennepkwekerijen.

De brancheorganisatie van alle netbeheerders, Netbeheer Nederland, meldt dat er vorig jaar zeker in Nederland voor 75 miljoen kWh aan energie werd afgetapt via aangetroffen wietkwekerijen. In 2021 ging het nog om 111 miljoen kWh. In 2020 en 2019 was dat ongeveer evenveel.

De netbeheerders, die samenwerken met de politie en het Openbaar Ministerie, ‘merken dat er opvallend minder meldingen binnenkomen. Ook het aantal meldingen via het platform Meld Misdaad Anoniem loopt enorm terug.’ De afname ‘lijkt op het eerste gezicht goed nieuws’, maar daarmee is niet gezegd dat het aantal kwekerijen ook daadwerkelijk daalt, schrijft Liander in een persbericht. ‘Het lijkt erop dat de meldingsbereidheid gedaald is.’

Legaal geproduceerde wiet

Een woordvoerder van Meld Misdaad Anoniem bevestigt dat het aantal meldingen over hennepkwekerijen ‘al enkele jaren terugloopt’. “We hebben er geen diepgravend onderzoek naar gedaan, maar we vermoeden dat het te maken heeft met de regulering van wietteelt.”

Er wordt al jaren gesproken over een wietproef. In 2024 moeten elf gemeenten beginnen met de verkoop van legaal geproduceerde wiet. “Mensen zien daardoor mogelijk minder de urgentie van het melden van een wietkwekerij in de buurt.”

Volgens Netbeheer Nederland zijn die meldingen echter wel van groot belang. Illegale kwekerijen op zolders en in kelders zorgen volgens de woordvoerder voor gevaarlijke situaties.

“Jaarlijks zijn er zo’n 65 woningbranden die worden veroorzaakt door illegale en ondeugdelijke technische installaties in woningen, bedoeld voor het kweken van hennep.” De kwekers rommelen vaak in de meterkast om hun hoge energieverbruik verborgen te houden voor de netbeheerder.

Fractie van totaal

In totaal zijn in het gebied van Liander 360 hennepkwekerijen opgerold, verdeeld over Noord-Holland (167), Gelderland (102), Flevoland (48), Friesland (36) en Zuid-Holland (7).

Geschat wordt dat er in het verzorgingsgebied van de netbeheerder ongeveer 8000 hennepkwekerijen zijn gevestigd. Bij de in het gebied van Liander ontdekte hennepkwekerijen is 18,7 miljoen kWh illegaal aan stroom afgetapt. Dat is bijna net zoveel als jaarlijks door 6.500 huishoudens wordt verbruikt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden