PlusNieuws

Fors meer meldingen rattenoverlast, West overweegt voerverbod

Stadsdeel West overweegt een verbod op het voeren van dieren in te voeren om de toenemende rattenoverlast tegen te gaan. Ook in andere stadsdelen neemt de hinder door de knaagdieren flink toe, blijkt uit cijfers van de GGD. ‘Bestrijding wordt in de toekomst nog lastiger.’

Jesper Roele
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Veel Amsterdammers zijn inmiddels bijna gewend aan de ratten die door hun straat, langs de schutting in de tuin, of onder hun huis lopen. Volgens de GGD zijn ratten vooral hinderlijk, maar kunnen ze ook gevaarlijk zijn, want de urine van de beestjes kan ziektes verspreiden. In sommige gevallen bewijzen ratten ons ook een dienst. Zo eten ze vetresten uit riolen, waardoor er minder vaak onderhoud hoeft te worden gepleegd.

Toenemend afvalprobleem

Stadsdeelbestuurder Carolien de Heer wil de rattenoverlast in West aanpakken. En dat is hard nodig, blijkt uit cijfers van de GGD. Waren er in 2019 nog 652 meldingen van rattenoverlast in West, in 2020 nam dat al toe naar 1092. Een toename van ruim 59 procent. Ook het aantal bezoeken van de afdeling dierplaagbeheersing van de GGD nam toe, van 520 naar 677.

‘Het voeren van dieren met brood is voor veel Amsterdammers een gewoonte,’ schrijft De Heer aan de stadsdeelcommissie. Om het voedselaanbod voor de ratten te verminderen, stelde West eerder al voederverboden voor enkele straten in, zoals de Erasmusgracht, de Bilderdijkkade en de Jacob van Lennepkade. Tot nu toe echter met weinig resultaat, omdat het verbod moeilijk te handhaven is.

Om de overlast tegen te gaan wil De Heer daarom meer locaties waarvoor een voederverbod geldt of zelfs een verbod voor het gehele stadsdeel. Bij een verbod in het gehele stadsdeel moet er wel extra handhavingscapaciteit worden vrijgemaakt, schrijft ze.

In andere stadsdelen is de overlast ook explosief toegenomen. In Centrum ging het aantal meldingen in een jaar van 211 naar 410, in Noord van 224 naar 368 en in Zuid van 1098 naar 1625. In totaal werden vorig jaar in Amsterdam 5441 meldingen gedaan van rattenoverlast, tegen 3409 in 2019. Een groei van bijna 60 procent.

Afvalprobleem

Volgens de GGD kan de flinke toename diverse oorzaken hebben. Zo is het maken van een melding met het doorsturen van foto’s en de locatie makkelijker geworden via de website van de gemeente en waren mensen vaker thuis vanwege de pandemie.

Ook het toenemende afvalprobleem lijkt een grote rol te spelen. Vorig jaar deelde de gemeente in minder dan een jaar tijd 20.000 afvalboetes uit voor zakken die naast de afvalcontainers lagen. Een record. En in wijken waar vaak afval naast de containers staat, ziet de GGD het aantal meldingen van rattenoverlast toenemen. Met alleen een voerverbod lijkt het probleem daarom niet verholpen.

Bestrijdingsmiddelen

Dat er geen gif meer gebruikt mag worden om de rattenoverlast tegen te gaan, werkt volgens Richard Piké van Van der Velden Ongediertebestrijding ook niet mee. De bestrijding is er minder efficiënt door geworden, zegt hij. Daarom denkt hij dat de overlast in de toekomst alleen maar erger wordt. “Europese regelgeving gaat er waarschijnlijk voor zorgen dat we vanaf 2023 ook binnenshuis geen gif meer mogen gebruiken. Dat zal de bestrijding nog lastiger maken.”

Chemische bestrijdingsmiddelen zijn verboden om zogenoemde doorvergiftiging te voorkomen, legt Piké uit. Hij denkt dat regelgeving per regio het best zou werken. “Een buizerd die een vergiftigde rat eet, kan zelf ook doodgaan. Maar hoeveel buizerds zie je nou op het Leidseplein?”

Horrorverhalen hoort Piké steeds minder doordat mensen zelf ook maatregelen nemen, al komt het weleens voor dat een rat via het toilet omhoog kruipt. “Dan voelt iemand een rattensnuitje aan zijn kont zitten, dat is natuurlijk niet fijn.” De knaagdieren zorgen volgens hem vooral voor verzakkingen in de stad. “Ze graven onder funderingen door en dat kan voor problemen zorgen.”

Afschieten

Om een einde te maken aan de rattenplaag, pleitte de Amsterdamse VVD in april al voor het afschieten van de knaagdieren. Volgens Daan Wijnants van de partij is dat op het platteland al een ‘gangbare manier’ om de beesten te bestrijden, zei hij tegen AT5. Veel partijen in de raad vonden dat een onhaalbaar plan. Zo wil de Partij voor de Dieren juist het gebruik van klemmen verbieden en meer inzetten op preventieve maatregelen.

D66'er Erik Schmit van de stadsdeelcommissie Zuid vroeg enkele maanden geleden in Het Parool juist om een ‘structurele oplossing’. “Stadsreiniging moet langskomen als de containers vol zijn. Daarnaast moet het groen veel beter worden onderhouden. Het is vaak ondoordringbaar voor mensen, maar voor ratten zijn al die verwaarloosde struiken ideaal. En mensen zelf moeten zich ook realiseren dat vuil dat op straat wordt gegooid, ratten aantrekt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden