Plus

Fors meer Amsterdamse studenten door pandemie

Dit studiejaar staan er 327.300 studenten ingeschreven aan een Nederlandse universiteit. Dat zijn er 8 procent meer dan in het collegejaar 2019-2020, blijkt uit cijfers van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). De UvA en de VU zagen een relatief forse stijging.

Olaf Heyblom
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

De stijging heeft volgens VSNU alles te maken met de coronapandemie: meer vwo-scholieren slaagden voor hun examen, minder jongeren namen een tussenjaar en minder studenten stopten voortijdig met hun studie. “De studentenaantallen groeien al jaren hard. Corona deed daar een flinke schep bovenop,” zegt VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg. In twintig jaar is het aantal studenten verdubbeld. Voor bacheloropleidingen waren dit studiejaar 12 procent meer inschrijvingen van eerstejaars, voor masterstudies 19 procent.

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) zag een relatief forse stijging van het aantal studenten: ruim 12 procent. “De redenen zijn het vorig jaar afgeschafte bindend studieadvies, het afgelaste centraal examen voor vwo-scholieren en het feit dat minder jongeren een tussenjaar namen,” licht een woordvoerder toe.

Toch gaat de stijging van het aantal VU-studenten volgens de woordvoerder niet ten koste van de studieresultaten. Dat beaamt de VSNU: “Het globale beeld is nog steeds dat studenten hetzelfde aantal en soms zelfs iets meer studiepunten halen dan voor de coronacrisis.”

Bètastudies en geesteswetenschappen

De stijging van het aantal studenten is te zien bij de studies economie, rechten en gedrag & maatschappij (+10 procent). Maar ook opleidingen in de richtingen natuur (+10 procent) en techniek (+5 procent) zijn erg populair. Duisenberg: “De groei aan hoogopgeleide technische mensen waar de arbeidsmarkt om zit te springen, zit er goed in.” Bij de VU zijn bij zowel bachelor- als masteropleidingen vooral bètavakken en geesteswetenschappen populair. Ook de bachelor Religie en Theologie is gewilder dan vorig jaar.

Bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) was er ook een bovengemiddelde stijging te zien van het aantal studenten: de universiteit noteert een groei van bijna 10 procent. Eerstejaars kozen vooral voor studies in de faculteiten der maatschappij- en gedragswetenschappen, economie en bedrijfskunde en rechtsgeleerdheid.

Opvallend is dat ook het aantal internationale studenten fors is toegenomen met 13 procent. Dat is in lijn met de stijging van de afgelopen jaren. Volgens de UvA komt de stijging bij die universiteit wellicht door de mogelijkheid om op afstand les te krijgen, zonder dat de studenten de hoge Amsterdamse woonlasten moeten ophoesten. De VU wijst erop dat Nederland een aantrekkelijk studieland is: opleidingen zijn relatief betaalbaar en er word op een hoog niveau Engels gesproken.

Onmogelijk op campus

Vanwege de coronamaatregelen worden hoorcolleges voornamelijk online aangeboden. Volgens de VU-woordvoerder blijft dat nog wel even zo. “Het is onmogelijk om die enorme aantallen studenten weer allemaal fysiek op de universiteit te krijgen als je anderhalve meter afstand moet houden. Er staan 30.000 studenten ingeschreven bij de VU, terwijl we er maximaal 2500 per dag kunnen ontvangen met de huidige regels.”

VSNU-voorzitter Duisenberg is met het ministerie in gesprek om de onderwijsfinanciering voor het gegroeide aantal studenten naar voren te halen. Normaal wordt de bekostiging pas na twee jaar aangepast. “Wij willen onze hoge kwaliteit van onderwijs en onderzoek blijven bieden, maar daarvoor moet de overheid wel fors investeren in wetenschap. Dat is onze boodschap aan het volgende kabinet.”

Woensdag bleek al dat ook de hogescholen veel meer inschrijvingen hebben gekregen. De hbo’s verwelkomden dit studiejaar over de hele linie 10 procent meer studenten.

Proeven voor veilig campusbezoek

De VSNU is bij meerdere universiteiten bezig met proefprojecten voor veilig campusbezoek in coronatijd. Na universiteiten in Groningen, Delft en Amsterdam (VU) gaan nu ook Eindhoven, Rotterdam en Nijmegen beginnen.

“We willen experimenteren en onderzoeken waar we de veilige bewegingsruimte op de campus nu kunnen vergroten en tegelijkertijd de bouwstenen ontwikkelen voor een ‘normaal’ nieuw collegejaar. Dat is in het belang van studenten en docenten, hun welzijn en de kwaliteit van het onderwijs,” aldus voorzitter Duisenberg.

Tijdens de projecten wordt onder meer gekeken naar de mogelijkheden van sneltestfaciliteiten, testen op locatie, thuistesten, technieken van crowd control en moving bubbles en elkaar meer ontmoeten op de campus. Er wordt samengewerkt met hbo en mbo-instellingen.

Het ministerie van OCW stelt 9 miljoen euro beschikbaar voor de proeven. De uitkomsten van de pilots worden voor de zomer verzameld en kunnen door het ministerie worden gebruikt in zijn adviesaanvraag aan het Outbreak Management Team (OMT) over de fysieke heropening van universiteiten, hogescholen en mbo-scholen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden