Amsterdam Bewaar

Fors hogere straffen voor doodslag in IJ gevonden Ier

Het slachtoffer was de 29-jarige Keith Ennis.
Het slachtoffer was de 29-jarige Keith Ennis. © ANP

Twee Ieren die in 2009 in Amsterdam een landgenoot doodstaken en in stukken gezaagd in het IJ dumpten, moeten alsnog 13 jaar de cel in. In hoger beroep ging hun straf fors omhoog.

Het Gerechtshof denkt dat de twee, Barry M. en Kenneth B., wel degelijk schuldig zijn aan het doodsteken van de Ierse Keith Ennis, in een woning in Rotterdam. De rechtbank had hen daarvan vrijgesproken wegens onvoldoende bewijs en hen slechts twee jaar cel opgelegd voor het wegmaken van het lijk van Ennis.  

Dat gebeurde niet zachtzinnig: Ennis werd met een kettingzaag in stukken gezaagd en in het IJ gegooid. Het duurde maanden voordat hij kon worden geïdentificeerd. Op de kettingzaag die was gebruikt zat dna van Barry M. en uit historische telefoongegevens kon worden afgeleid dat zij op de plaatsen delict waren geweest.  

Conflict
Keith Ennis was een Ierse crimineel die in Nederland een veilig heenkomen had gezocht nadat hij in zijn vaderland in een conflict met andere criminelen terecht was gekomen. In Nederland leerde hij landgenoot Phillip C. kennen, ook bepaald geen onbeschreven blad.  

Na de moord op Ennis verklaarde deze Philip C. tegen de politie over hoe Keith Ennis was gedood door Barry M. en Kenneth B., nadat een ruzie om een potje gamen op een spelcomputer uit de hand was gelopen. Zelf had Philip C. alleen meegeholpen met het wegmaken van het lijk, bezwoer hij. Zijn verklaring was cruciaal voor het onderzoek.  

Bewijs
Het Hof acht de verklaring van Philip C. betrouwbaar en ziet wél voldoende bewijs dat Barry M. en Kenneth B. verantwoordelijk zijn voor de dood van Ennis. De straf van dertien jaar cel voor beide mannen is zelfs zwaarder dan door de advocaat-generaal was geëist, omdat volgens het Hof 'een gruwelijker en meer respectloze manier van handelen met betrekking tot het wegmaken van een lichaam nauwelijks denkbaar is.'

Cem Polat, de advocaat van Barry M., kondigt aan in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Het Openbaar Ministerie was veel te laat met het indienen van een deel van de documenten die nodig zijn voor hoger beroep, iets wat volgens het Hof 'ten zeerste te betreuren' en 'nauwelijks aanvaardbaar' is. Vanwege de belangen, vooral die van de nabestaanden, koos het Hof echter de zaak voort te zetten.  


Lees ook: Ieren voor rechter voor moord op in IJ gevonden Keith Ennis (29)