Amsterdam Bewaar

Fokker krijgt eigen monument op Schiphol-Oost

De eerste Embraer 175+ van KLM Cityhopper in de vliegtuigfabriek van Embraer in Brazilië. Dit weekend vliegt het toestel in vier etappes naar Schiphol, waar hij zondag zal aankomen.
De eerste Embraer 175+ van KLM Cityhopper in de vliegtuigfabriek van Embraer in Brazilië. Dit weekend vliegt het toestel in vier etappes naar Schiphol, waar hij zondag zal aankomen. © Embraer

Fokker krijgt een eigen monument. In 2018 wordt op Schiphol Oost een gedenkteken neergezet waarin een echte staart van een Fokker 70 is verwerkt. Dan ook zet KLM, na bijna honderd jaar, zijn laatste Fokker aan de kant.

Het monument komt op het Stationsplein van Schiphol-Oost, vlakbij de plek waar de allereerste Fokkers van KLM, de Fokker FII, in augustus 1920 wegvlogen. De plek is ook op een steenworp afstand van de locatie waar de Fokker-fabrieken stonden.

Fokker ging deze week precies twintig jaar geleden over de kop, nadat de Duitse eigenaar Dasa niet langer bereid was er geld in te steken en de Nederlandse regering weigerde bij te springen.

Het doek valt
Zondagmiddag landt op Schiphol-Oost de eerste Embraer 175 van KLM Cityhopper, uit een order van zeventien toestellen die de Fokkers 70 van KLM zullen vervangen. Daarmee valt na bijna 100 jaar het doek voor de Fokkers van de maatschappij.

KLM gold decennialang als belangrijkste gebruiker van toestellen van de Nederlandse fabrikant. In 2008 zette Cityhopper al zijn Fokkers 100 aan de kant.

Ook de F-70, waarvan de eerste in 1993 aan KLM werd geleverd, is aan het einde van zijn actieve levensduur. Een aantal toestellen is verkocht aan maatschappijen op de Antillen en in Nieuw Guinea. "Het is echt het einde van een tijdperk, een emotioneel moment," zegt topman Boet Kreiken van KLM Cityhopper.


Lees verder: Dit toestel had ook een Fokker kunnen zijn [+]