Nieuws
FNV kondigt ‘grootste staking ooit’ in zeven ziekenhuizen aan
Duizenden medewerkers van zeven universitair medische centra (umc’s), waaronder het VU medisch centrum en het AMC, de onderdelen van Amsterdam UMC, leggen op dinsdag 28 september voor 24 uur het werk neer. Dat meldt vakbond FNV Zorg.
Op veel afdelingen worden zogeheten zondagsdiensten gedraaid. Dat betekent dat alle planbare zorg vervalt en alleen spoedeisende hulp beschikbaar is.
De ziekenhuismedewerkers vragen met de staking om ‘eerlijkere arbeidsvoorwaarden’, zoals een ‘fatsoenlijke loonsverhoging’ voor alle medewerkers en goede afspraken om de werkdruk te verlagen. “Nooit eerder werd er in Nederland zo grootschalig gestaakt door medewerkers van de academische ziekenhuizen,” aldus de zorgbond.
Eerder donderdagd maakte het kabinet bekend 675 miljoen euro extra uit te trekken om salarissen van mensen die in de zorg werken te verhogen. De vakbonden zien het als een bescheiden eerste stap, maar ze vinden het wel te weinig. “Het is nog niet genoeg voor de zorgsalarissen en dus koopkrachtbehoud van álle medewerkers in de zorg,” zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van FNV Zorg.
Werkdruk
Naast een verhoging van de salarissen wil FNV ook dat er goede afspraken worden gemaakt over verlaging van de werkdruk. Dat is volgens de bond essentieel om werknemers in de zorg te kunnen behouden. FNV becijferde eerder dat hier 2,25 miljard euro extra nodig is.
Ook andere bonden vinden het te mager. NU’91 zegt dat verpleegkundigen en verzorgenden ‘eerder sceptisch dan blij’ zijn. “Het is simpelweg niet genoeg om dit grote, maatschappelijke probleem op te lossen,” zegt een woordvoerster. “Er moet gezorgd worden dat het geld bij de juiste mensen terechtkomt, daar waar de problemen zijn: bij verpleegkundigen, verzorgenden en aanverwante beroepen.”
Met het extra geld kunnen de salarissen 1,5 procent worden verhoogd. Volgens de vakbond loopt het salaris van verpleegkundigen tot 9 procent achter op de markt. “Dat zet een stijging van 1,5 procent toch in een ander perspectief. Om de problemen echt op te lossen, is structureel een verhoging van 3,5 miljard euro extra op het jaarlijks budget nodig.”
Verdere stappen
CNV Zorg & Welzijn stelt vast het kabinet ‘hier gewoon niet omheen kon’. De hele sector én een Kamermeerderheid pleitten immers voor een salarisverhoging. CNV ziet dit als een ‘belangrijke eerste stap naar structureel betere beloning’ voor werknemers in de zorg. De bond hoopt ook dat het volgende kabinet verdere stappen zal zetten.
Kritisch is CNV over de financiering van de loonsverhoging. Die moet volgens het demissionaire kabinet in elk geval voor een deel komen uit de zorgpremies, die dan dus omhoog moeten. De vakbond vindt een verhoging van de vennootschapsbelasting voor bedrijven een beter idee.