PlusNieuws

Floris fietste in drie dagen een rondje Nederland voor zijn zieke moeder

Floris en zijn moeder voor het begin van de tocht. Beeld Ellen de Monchy
Floris en zijn moeder voor het begin van de tocht.Beeld Ellen de Monchy

In een recordtijd fietste Floris von Bönninghausen (27) in drie dagen rondom heel Nederland. De monstertocht bracht ruim 22.689 euro op voor zijn met alzheimer kampende moeder.

Jasper Knegt

Vrijdagmorgen om acht uur stapte Floris in de Van Woustraat op zijn wielerfiets voor zijn monstertocht langs de grenzen van Nederland. In een recordtijd van 63 uur en 51 minuten fietste hij een afstand van 1533 kilometer, dat is net zo ver als van Amsterdam naar Madrid. In de nacht van zondag op maandag kwam de voormalig toproeier na een tocht van drie dagen weer aan in Amsterdam.

Op de maandag na zijn tocht zit hij op een houten kruk van een biertje na te genieten. Hij heeft aan de rit een fikse spierpijn in zijn hele lichaam overgehouden. “Op de eerste dag ben ik gestart om 8 uur in de ochtend en ging door tot net na middernacht.” Toen stond er al 540 kilometer op de teller. Pauzeren deed hij weinig. “Eten deed ik op de fiets, eerst sportrepen en daarna boterhammen met kaas.”

Von Bönninghausen begon aan de tocht om geld op te halen voor zijn 62-jarige moeder, die Alzheimer heeft. In 2020 werd de ziekte, waar nog geen behandeling voor gevonden is, bij haar vastgesteld. Om toch nog iets te kunnen doen bedacht hij deze sponsoractie: ‘Now we still can’ waarbij donateurs de tocht konden steunen.

Camper

Hij haalde met zijn fietstocht 22.689 euro op. “Dat er zo veel gedoneerd zou worden, durfde ik niet te dromen. Dat geeft je op de zware momenten wel een trots gevoel waar je weer op verder kan,” zegt Von Bönninghausen. De donaties, die vooral uit zijn eigen netwerk en via sociale media kwamen, gaan direct naar de organisatie Alzheimer Nederland waar het vooral geïnvesteerd gaat worden in de zoektocht naar een medicijn tegen de ziekte.

Wat Floris hier met zijn vrienden heeft gedaan is echt iets om als familie heel trots op te zijn,” zei zijn vader bij de finish van de tocht zondagnacht. Om de helse tocht voor zijn zoon toch nog een beetje dragelijk te maken, reden er bij toerbeurt vrienden met hem mee. Ook werd hij gevolgd door een camper, waarin hij af en toe toch nog even een paar uur kon slapen en wat kon eten en drinken.

Het zwaarste had Von Bönninghausen het op zaterdagavond in de buurt van Nijmegen met de gevreesde hongerklop. “In de ochtend werd ik wakker met maagpijn en daardoor heb ik te weinig gegeten. Dat betaalde zich uit tegen de avond, toen had ik bijna geen energie meer om door te kunnen fietsen.”

Na een dag uitrusten gaat hij weer verder met zijn dagelijks bestaan: het bouwen van boten. “Dat is toch de beste manier om bij te komen van zo een lange fietstocht.”

De tocht van Floris langs de grenzen van Nederland. Beeld
De tocht van Floris langs de grenzen van Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden