Amsterdam Bewaar

Florien Vaessen: 'Ik walste ook over zieke collega's heen'

'Het is een optelsom van drie factoren: de lat steeds hoger, gebrek aan directe invloed op het resultaat plus een ongezonde, onveilige werkomgeving'
'Het is een optelsom van drie factoren: de lat steeds hoger, gebrek aan directe invloed op het resultaat plus een ongezonde, onveilige werkomgeving' © Ernst Coppejans

Eén op de zeven werkende Nederlanders is emotioneel uitgeput. Florien Vaessen (50) was leidinggevende bij de ABN Amro. Van de een op de andere dag viel ze om. Ze schreef over haar burn-out het boek Op De Bank.

'Wat is ziek?" is de vraag die Florien Vaessen zich stelt. "Wat is gezond?" Ze was gepokt en gemazeld leidinggevende bij ABN Amro en viel bijna vijf jaar geleden van de ene op de andere dag om. Burn-out.

Wat haar gisteren op het werk nog ogenschijnlijk moeiteloos afging, was de volgende dag een berg te hoog geworden. Wat haar overkwam was een optelsom van de drie factoren die tot burn-out kunnen leiden: de lat steeds hoger, gebrek aan directe invloed op het resultaat plus een ongezonde, onveilige werkomgeving.