Nieuws

Flitsbezorger Getir opent supermarkt in voormalige darkstore in De Pijp

Flitsbezorgdienst Getir opent donderdag een supermarkt in De Pijp. In het pand zat tot voor kort een darkstore van de flitsbezorger, maar daarmee voldeed Getir volgens de gemeente en de rechter niet aan het bestemmingsplan. Met de supermarkt is Getir ervan overtuigd hier nu wel aan te voldoen en open te mogen blijven.

Het Parool
Een klant rekent boodschappen af in een supermarkt van Getir aan de Eerste Jacob van Campenstraat. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN Beeld ANP /  ANP
Een klant rekent boodschappen af in een supermarkt van Getir aan de Eerste Jacob van Campenstraat. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSENBeeld ANP / ANP

Vorige maand besloot de rechter nog dat de activiteiten van Getir in het pand in de Eerste Jacob van Campenstraat niet onder de noemer ‘detailhandel’ vielen, ondanks de wijzingen die de flitsbezorger had aangebracht om in het bestemmingsplan te passen. Zo werd de folie voor de ramen verwijderd en werd er een toonbank geplaatst, zodat consumenten ook ter plaatse producten konden kopen en meenemen. Dat was toen niet voldoende.

Volgens Florian Brunsting, directeur van Getir Nederland, wordt met de donderdag geopende supermarkt ook tegemoetgekomen aan de kritiek van omwonenden. Die gaven eerder aan overlast te ervaren van fietskoeriers en de bevoorrading. Toch blijft Getir wel boodschappen bezorgen vanuit De Pijp. “Net zoals de traditionele supermarkten doen vanuit een apart afgesloten deel van het pand,” zegt Brunsting. Maar het ‘hoofddoel’ van de vestiging is een supermarkt. “Klanten kunnen gewoon met een mandje de winkel door en afrekenen bij de kassa.”

Kritiek

Brunsting begrijpt de kritiek wel. “Flitsbezorgen is een nieuw concept, dus ik begrijp dat er duidelijke regels moeten komen over wat wel en niet kan. Maar in zekere zin zijn we niet anders dan pizzeria’s die pizza’s bezorgen, zo willen we ook behandeld worden. Daarover zijn we in gesprek met de gemeente.” Inmiddels heeft Getir een eigen distributiecentrum waardoor vestigingen minder vaak worden bevoorraad. Naar eigen zeggen heeft Getir daarmee het aantal leveringen aan vestigingen met 70 procent teruggebracht. “We zijn net een jaar bezig en moeten ons blijven aanpassen. Ook op basis van de feedback van mensen uit de buurt.”

Volgens de directeur leent de locatie zich goed voor een supermarkt. Veel mensen in de drukke wijk gebruikten Getir al als bezorgdienst. Of er meer supermarkten volgen is nog niet zeker. “Het is de eerste keer dat we dit doen, dus we moeten kijken hoe succesvol de supermarkt gaat worden. Vooralsnog is het een pilot,” aldus Brunsting.

De gemeente Amsterdam zegt kennis te hebben genomen van de opening van de supermarkt. “We gaan het onderzoeken,” aldus een woordvoerder, die er verder nog weinig over kwijt kan in dit stadium.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden