PlusNieuws

Flinke kritiek op afblazen huldiging Ajaxvrouwen: ‘Van der Sar heeft slecht maatschappelijk besef’

Wat een feestje had kunnen zijn, is een pr-catastrofe geworden. Vanuit de sport, journalistiek en politiek wordt snoeihard gereageerd op de houding van de Ajaxdirectie rond de huldiging van het vrouwenteam. ‘De supporters worden als alibi gebruikt.’

Marijne Beijen
Het vrouwenteam van Ajax werd na het behalen van het kampioenschap in de ambtswoning van burgemeester Halsema ontvangen. Beeld Eva Plevier
Het vrouwenteam van Ajax werd na het behalen van het kampioenschap in de ambtswoning van burgemeester Halsema ontvangen.Beeld Eva Plevier

Het kampioenschap van de Ajaxvrouwen was het eerste in vijf jaar. Het team werd in de ambtswoning van burgemeester Halsema ontvangen en al een paar weken ging het over een huldiging. Maar woensdagavond werd bekend dat het feest, gepland voor maandag op het Leidseplein, niet doorgaat.

De leiding van Ajax zei een dergelijke huldiging niet gepast te vinden wegens de tegenvallende prestaties van de mannen, het late moment van huldiging (de ploeg werd op 7 mei kampioen) en ‘het gebrek aan vreugdestemming’.

Ongelofelijk dom

“Pr-matig is het zo ongelofelijk dom,” zegt sportjournalist en Paroolcolumnist Henk Spaan. “Het toont maar weer dat Van der Sar een slecht maatschappelijk besef heeft. Hij begrijpt de reikwijdte van zo’n besluit niet.”

Dit was een geval van eerst besluiten en dan argumenten zoeken, zegt Spaan. “De supporters worden nu als alibi gebruikt. Het lijkt alsof ze achteraf rationaliseringen hebben bedacht voor een keuze die ze allang hadden gemaakt.”

Ook Jeanet van der Laan, Tweede Kamerlid voor D66, ‘kan nog steeds ontploffen’ door het nieuws, zegt ze. “Omdat dit ook echt iets is waar ik al 35 jaar tegenaan loop. De ondergeschikte positie van vrouwen en meisjes binnen het voetbal.”

Van der Laan, die ook emancipatie in haar portefeuille heeft, is oud-international. Ze speelde 29 interlands. “Wat ik vaker zie in dit soort casussen is dat er schijnargumenten op tafel komen.”

Van der Laan is Ajaxfan, wat het voor haar extra pijnlijk maakt. “Dat er te weinig publiek zou komen bijvoorbeeld en dat het dan slechte beeldvorming zou zijn. Je vraagt je als fan af: waar gaat het eigenlijk om bij een club?”

Positie vrouwenvoetbal

Het is exemplarisch voor de positie van vrouwenvoetbal, zegt sportjournalist Annemarie Postma. “Als je bij vrouwenvoetbal altijd maar blijft zeggen dat je pas iets doet als je zeker weet dat iets een groot succes wordt, dan weet je zeker dat het succes er niet komt. Hoe we Nederland zagen juichen tijdens het WK vrouwenvoetbal, was uniek. Willen we daar in de eredivisie ook naar toe, en je mag hopen dat Ajax dat ook wil, dan moet je dat opbouwen.”

Tekst gaat verder na de tweet

‘Zeer teleurgesteld in wat zou moeten voelen als mijn club,’ twitterde international en oud-Ajaxspeler Merel van Dongen vrij snel na het nieuws van woensdag. Dat het besluit van Ajax hard aankomt, zeker voor vrouwen die bij de club speelden, zal de club hoogstwaarschijnlijk ook niet koud laten. Maar Van Dongen is glashelder: ‘Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.’

“Ik voel het ook,” zegt Van der Laan. “Dus zeker als je oud-Ajacied bent, kan ik me voorstellen dat dit enorm denigrerend overkomt.”

In de golf van verontwaardiging viel woensdag in het bijzonder de reactie van voetbalanalist en oud-Ajacied Leonne Stentler op, zegt Spaan. “Dat Ajax het talent heeft om alles in een totale clusterfuck te laten eindigen. Dat slaat de spijker op z’n kop.”

Conservatief mannenbolwerk

Het is veel meer dan alleen gênant, zegt Van der Laan, het is een voorbeeld van hoe het voetbal in Nederland nog steeds een ‘conservatief mannenbolwerk’ is. Volgens haar is er internationaal veel aan het veranderen. “Ik was vorige week bij de onthulling van de Fifa-wereldbeker vrouwenvoetbal. Het is mooi om te zien hoe dat zo professionaliseert en met tempo. Dat Ajax daarin geen voorloper wil zijn, is heel pijnlijk. Emancipatoir staan ze er heel slecht op.”

Onbedoeld is het momentumargument van de Ajaxdirectie misschien wel het pijnlijkst, zegt sportjournalist Postma. “Dat geeft namelijk aan dat er in de weken voorafgaand aan het kampioenschap nooit serieus lijkt te zijn nagedacht over een huldiging.”

“Nu staan ze voor de zoveelste keer voor paal,” aldus Spaan. “Misschien niet bij het misogyne deel van de club, maar wel bij de rest van Nederland.”

Ajax: nog in conclaaf

Een woordvoerder van Ajax Vrouwen laat weten dat de club over verder commentaar nog in conclaaf is.

Voetbalbond KNVB meldt desgevraagd dat zij niet in het openbaar reageert op het besluit van Ajax. “Dat is niet onze rol. Een reactie op zoiets clubspecifieks zal ook alleen rechtstreeks met de club worden besproken,” aldus een woordvoerder van de bond.

Download de app van Het Parool

Blijf 24/7 op de hoogte: download onze mobiele app voor Android of iOS.

Heb je een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden