‘Fleurperiode’ Amsterdamse corps 2 dagen ingekort

De zogeheten ‘fleurperiode’ bij dispuutshuizen van het Amsterdamse corps wordt ingekort van zes naar vier dagen. Zo moet de overlast voor omwonenden worden teruggedrongen.

Jari Goedegebuure
Het gebouw van het Amsterdamse Studenten Corps. Beeld ANP
Het gebouw van het Amsterdamse Studenten Corps.Beeld ANP

Tijdens de ‘fleurperiode’ − onderdeel van de ontgroening − spelen aspirant-leden van het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (ASC/AVSV) zich in de kijker bij de verschillende disputen, zodat ze een uitnodiging krijgen om lid te worden van een dispuut. Twee weekenden in augustus worden hiervoor veel feestjes georganiseerd.

De gemeente Amsterdam ontvangt in deze periode veruit de meeste klachten over dispuutshuizen. In totaal gaat het tijdens de fleurperiode om zo’n tien tot vijftien klachten per weekend. Door het jaar heen komen in weekenden over het algemeen niet meer dan twee klachten binnen, soms zijn dat er zelfs nul. Ook bij de politie komen klachten over overlast bij dispuutshuizen binnen, maar daarvan worden de aantallen niet geregistreerd.

Het inkorten van de fleurperiode is een resultaat van de jaarlijkse gesprekken die de gemeente met het Amsterdamse corps voert om te kijken hoe overlast kan worden verminderd. “Klagers gaven aan dat de overlast op zich niet zo’n probleem zou zijn, als het maar wat eerder zou stoppen,” aldus een woordvoerder van de gemeente.

“De fleurperiode is voor veel disputen het hoogtepunt van de kennismakingstijd,” laat het Amsterdamse corps in een reactie weten. “De enkele gevallen van overlast hopen wij te vermijden door de fleurperiode in te korten. Een kleiner aantal drukke avonden verkleint de kans op overlast.”

Overlast dispuutshuizen Centrum

Twee zomers geleden zorgden dispuutshuizen van verschillende studentenverenigingen op de Kloveniersburgwal en de Raamgracht het hele jaar door voor veel overlast. Bij feestjes in het souterrain van het huis van mannendispuut Beaufort op de Kloveniersburgwal kwam de politie soms meerdere keren per nacht langs. Voor omwonenden was dat nauwelijks te accepteren, wat zorgde voor onderling geruzie. Er moest zelfs een bemiddelaar van de gemeente aan te pas komen.

De gemeente laat weten positief op het gehele bemiddelingstraject terug te kijken. “Er zijn in het studentenhuis fysieke, geluidswerende maatregelen getroffen en er is een ‘overdraagbare’ overeenkomst gesloten, omdat een van de partijen destijds in een vergevorderd stadium was om het huis te verkopen.”

De buren in kwestie hebben inmiddels inderdaad hun huis verkocht. “De hele situatie heeft ons veel pijn gedaan en we zijn nog steeds niet helemaal hersteld,” zo laten zij weten.

Over de twee dispuutshuizen op de Kloveniersburgwal en Raamgracht zijn bij de gemeente nadien geen klachten meer binnengekomen. Dispuutshuizen zorgen wel nog steeds voor overlast, laat een woordvoerder weten. “Maar niet in de mate als toen op de Kloveniersburgwal. Het is momenteel relatief rustig rond de huizen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden