Amsterdam Bewaar

Flessenpost en slaapliedjes op buurtcamping

Flessenpost en slaapliedjes op buurtcamping
© ANP

De buurtcamping in het Oosterpark in Amsterdam trekt vrijdag al veel bekijks. De tenten van de echte pioniers staan al overeind, en een enkeling draagt al bakken vol afwas vanuit de wasvoorzieningen terug naar de kampeerplek. Anderen spelen een potje tennis met de buren of helpen elkaar met het opzetten van de tent als dat maar niet lukken wil.

Het Oosterpark is van vrijdag tot en met zondag omgetoverd tot kampeerterrein. Stichting De Buurtcamping verwacht ongeveer 200 kampeerders. De activiteiten, die de hele dag plaatsvinden, zijn voor en door buurtbewoners georganiseerd.

Achter de bloemen
Buurtbewoonster Nell Berger reserveerde direct een plekje toen ze hoorde van de buurtcamping. 'Normaal zit iedereen op twee- of driehoog achter de bloemen en ken je hooguit de mensen op je eigen galerij. Zo gelijkvloers in het Oosterpark leer je je buren pas echt kennen.'

Voor de onervaren kampeerders is er op het campingterrein een leenwinkel, waar naast essientiële kampeerspullen zoals tenten en luchtpompjes ook boeken worden aangeboden. Kampeerders kunnen hier ook flessenpost bestellen, die 's nachts met een bericht bij een tent naar keuze wordt geplaatst, en slaapliedjes aanvragen, voor jezelf of een ander.

In Oost Met Mik
Ook aan avonturiers die dit weekend vertier buiten het park willen zoeken, is gedacht. Om hen wegwijs te maken in eigen buurt zitten Sophie Uijterschout en Mieke Hamelink van activiteitenbureau In Oost Met Mik het hele weekend lang klaar met de beste adresjes in stadsdeel Oost voor bijvoorbeeld een ontbijtje of een kunstexpositie.

Initiatiefnemer Roderik Schaepman is blij te zien dat er zo veel verschillende mensen op de buurtcamping zijn afgekomen. 'Van ex-daklozen tot yuppen, werklozen en veel verschillende nationaliteiten. Er heerst dit weekend in het Oosterpark een echt campinggevoel', concludeert Schaepman.