Update

Flat van negen verdiepingen ontruimd wegens gaslek in Noord

Een flat van negen verdiepingen in de straat Walmolen in Noord is donderdagavond volledig ontruimd vanwege een gaslek. De brandweer kwam achter het gaslek bij het blussen van een brand in de flat.

Het Parool
De bewoners van de flat worden buiten opgevangen en op afstand gehouden.  Beeld MAARTEN BRANTE
De bewoners van de flat worden buiten opgevangen en op afstand gehouden.Beeld MAARTEN BRANTE

Hulpdiensten zijn in groten getale uitgerukt naar de straat Walmolen. Er is opgeschaald naar Grip-1. Dat houdt in dat het incident van een dusdanige proportie is dat meerdere hulpdiensten moeten samenwerken.

De binnenplaats van de flat staat deels onder water. Bij de graafwerkzaamheden die nodig waren om het gas af te sluiten is een waterleiding geraakt.

De bewoners van de flat worden buiten opgevangen en op afstand gehouden, tot ongenoegen van bewoner Mari. “Ik mocht mijn dieren niet halen. Ik heb poezen en vogeltjes en vogeltjes gaan als eerste dood met gas.”

Mari heeft een moeder met vier kleine kinderen zien lopen en ook een hoogzwangere vrouw. Haar eigen kind van tien jaar oud zit nu al een uur in de auto. “Ik vind alles goed voor de veiligheid, maar ik wil langzaam wel weten of ik straks thuis kan slapen.”

Naast haar staat Peter de Vries die een flat verderop woont. “Mijn buurman kwam zeggen dat ik het huis uit moest. Het is wel effe schrikken hé. Nu is het wachten tot ik weer terug kan naar mijn huis. Hopelijk snel, want ik heb zin om een koud rakkertje te drinken.”

Brand in kelderbox

Inmiddels zijn de bewoners opgevangen in een nabijgelegen basisschool. De bewoners van ongeveer tien woningen zullen de nacht elders moeten doorbrengen, omdat hun woningen voorlopig zonder gas en water zitten. Het is nog onduidelijk wanneer de rest van de woningen wordt vrijgegeven.

De brandweer kwam in eerste instantie naar de flat om een brand te blussen in een kelderbox. Terwijl lieden aan het blussen waren, kregen ze een melding dat er een hoge concentratie gas in de lucht aanwezig was. Daarop is besloten de flat te ontruimen, omdat er ook gevaar was voor andere verdiepingen.

Er zijn geen gewonden gevallen. De oorzaak van de brand en de gaslekkage is nog onduidelijk.

Vrijdagavond heeft de gemeente laten weten dat een klein aantal bewoners nog niet terug naar hun woning kan. Het is nog niet duidelijk wanneer dat wel weer mogelijk is. Tot die tijd verblijven de bewoners in een hotel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden