Amsterdam Bewaar

Fiscus wil spullen topcrimineel Mink Kok verkopen

Fiscus wil spullen topcrimineel Mink Kok verkopen
© ANP

De belastingdienst is voornemens een aantal spullen van topcrimineel Robert Mink Kok (53) executoriaal te verkopen. Om wat voor spullen het gaat, is onbekend, maar vermoedelijk zijn het roerende zaken - geen vastgoed.

Kok zit vast in Libanon, waar hij in 2013 acht jaar gevangenisstraf kreeg voor het smokkelen van een grote partij cocaïne.

Wat voor schuld de fiscus wil vereffenen, is eveneens onbekend. 'Ik weet dat er in het verleden een oude schuld heeft gespeeld, maar hij had toen helemaal geen geld om die te betalen,' zegt Adèle van der Plas, één van Koks Nederlandse advocaten. 'Geen idee waar het dit keer over gaat.'

Kennelijk was de Belastingdienst Amsterdam al eerder van plan spullen van Kok te verkopen, maar werd die verkoop opgeschort. Inmiddels is een nieuwe datum betekend bij de rechtbank, ten laste van R.M. Kok, 'thans zonder bekende woon- of verblijfplaats binnen of buiten Nederland'.

Geliquideerd
Mink Kok werkte in het verleden nauw samen met andere, inmiddels geliquideerde, topcriminelen als Jan Femer, Stanley Hillis en het duo Sam Klepper en John Mieremet; de in 2005 geliquideerde advocaat Evert Hingst was zijn fiscalist.

Koks naam dook al op in de IRT-affaire, later werden bij hem grote partijen geavanceerd wapentuig gevonden.

Ook is in het verleden in tal van affaires, in binnen- en buitenland, gebleken dat hij kon beschikken over hoogst vertrouwelijke dossiers van politie en justitie.