PlusReportage

Finale van de Amsterdamse Debatbattle: ‘Waarom krijgt mijn juf minder geld dan voetballers?’

Tijdens de jaarlijkse, Amsterdamse Debatbattle werd er door scholieren in het DeLaMar stevig getwist. De boodschap van de debatwedstrijd: discussiëren kun je leren, en luister goed naar elkaar.

Hans van der Beek
Tarah, de winnares van de Amsterdamse Debatbattle, wordt gefeliciteerd door haar medefinalisten. Beeld Dingena Mol
Tarah, de winnares van de Amsterdamse Debatbattle, wordt gefeliciteerd door haar medefinalisten.Beeld Dingena Mol

Een finalist van de Amsterdamse Debatbattle, compleet met roze rugzak, wordt in de lobby van het DeLaMar opgevangen door iemand van de organisatie. “Het gaat goed,” zegt Tarah. “ik ben alleen mijn stem kwijt.” Die klinkt inderdaad niet best. “Ik ben op kamp geweest,” verklaart ze tegen de vrouw van de organisatie. Tarah mag snel mee backstage.

Deze donderdagmiddag vindt de finale plaats van de Amsterdamse Debatbattle 2023. Ruim tweeduizend leerlingen van in totaal 88 klassen (groep 7) deden mee aan deze debatwedstrijd. Na elf voorrondes en een halve finale in De Balie zijn er nog twaalf finalisten over.

Het motto, en ook de naam van de organiserende stichting, is Discussiëren Kun Je Leren (DKJL), opgericht na 9/11 en de moord op Theo van Gogh. De stichting leert kinderen en jongeren aan de hand van maatschappelijke onderwerpen mondelinge vaardigheden en promoot het luisteren naar elkaar en het inlevingsvermogen, ook als iemand een andere mening heeft.

Dat klinkt nobel, maar te horen aan de oorverdovende herrie in de zaal bij het voorstellen van de twaalf finalisten gaat het vanmiddag ook om iets anders. Het is het speelkwartier maal tien, en dat in een holle ruimte. Twaalf schoolklassen schreeuwen wie er straks moet winnen. Tot nu toe verdienen ze het allemaal.

Rijkdom

De stelling van de eerste ronde is: ‘Amsterdam moet rijkdom beter verdelen’. “15,5 procent van de Amsterdammers is arm en dat is te veel,” vindt Fieke. “Als rijken meer moeten betalen, worden ze minder gemotiveerd om te werken,” zet Waqueel ertegenover.

Ingmar brengt een nuance aan: “Als je zelf hard werkt, mag je je geld houden. Maar als je alles van je ouders krijgt, moet je het weggeven aan goede doelen.”

Tarah breekt een lans voor het onderwijzend personeel. “Mijn juf wil gaan staken, want ze krijgt heel weinig geld, terwijl ze in het weekend nog ons werk moet nakijken. Waarom krijgt mijn juf minder geld dan voetballers? Die voetballen gewoon alleen maar.”

Flink applaus voor Tarah.

Chaïd is het daar niet mee eens. “Voetballers verdienen wel veel geld, maar ze hebben ook hard getraind en ze zijn vroeger ook arm geweest. Dus verdienen ze het geld. Dat vind ik.”

Applaus van een paar jongens voor Chaïd.

Terwijl de feestrappers van Furious Flow de tent afbreken, kiest de jury de zes finalisten. “We hebben nog onderhandeld of ze allemaal naar de finale kunnen, maar dat kon niet,” aldus model Loiza Lamers namens de jury.

Discriminatie

De finalestelling is: ‘Iedereen is ervoor verantwoordelijk discriminatie te stoppen’.

Fieke opent: “Als iedereen hetzelfde was, was het dan nog wel leuk?”

Tarah: “De meeste mensen die pesten hebben zelf pijn, dus waarom doe je het dan? Als je pesten echt wil stoppen, laat mensen dan voelen hoe het is als je zelf gepest wordt.”

Chaïd: “Racisme ligt aan oude mensen, wat zij hebben meegenomen naar deze tijd. Kom op jongens, dat is uit de achttiende eeuw!”

Fieke haakt daarop in: “Als ik daaraan denk, wat zijn wij dan schandalig geweest naar andere mensen.”

De jury is onder de indruk van iedereen, maar er moeten nu eenmaal winnaars worden gekozen. Het Gouden Oor – voor de keurige klas die tijdens het debat het best stil kon blijven – gaat naar de Derde Daltonschool in De Pijp. Chaïd wordt tot zijn grote teleurstelling tweede. De Amsterdamse Debatheld 2023 is Tarah – hees en al. In de zaal is de delegatie van IKC NoordRijk uit Noord helemaal door het dolle heen.

Luister hier naar de Paroolpodcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden