Nieuws

Fietsproef met elektrische deelfiets moet Haarlemmerbuurt helpen verduurzamen

In de Haarlemmerstraat brengt de Vietnamese traiteur zijn maaltijden de komende tijd rond met de elektrische bakfiets. De deelfiets voor ondernemers moet er onder meer voor gaan zorgen dat er in de Haarlemmerstraat minder verkeer rijdt, en bezorgen er duurzamer wordt.

Sophia Peereboom
null Beeld Sophia Peereboom
Beeld Sophia Peereboom

In de Haarlemmerstraat brengt de Vietnamese traiteur zijn maaltijden de komende tijd rond met de elektrische bakfiets. De deelfiets voor ondernemers moet er onder meer voor gaan zorgen dat er in de Haarlemmerstraat minder verkeer rijdt, en bezorgen er duurzamer wordt.

Het gaat om een proef bedacht door de ondernemersvereniging van de Haarlemmerbuurt in samenwerking met de gemeente. De fiets kan op allerlei manieren worden ingezet: in het belang van ondernemers zelf, maar ook voor de bezorging van bestellingen. Zo haalt de bakker bijvoorbeeld zijn ingrediënten uit Amsterdam-Noord in plaats van met de auto, nu met de fiets.

Daarnaast zal de elektrische deelfiets worden ingezet als bezorgdienst en hebben ondernemers zelf de mogelijkheid om hun producten bij de klant af te leveren.

Ondernemers kunnen zich aanmelden voor de deelfiets, aangeboden door het e-sharingbedrijf Cargoroo. Voor 3 euro per uur kan de fiets worden gehuurd – alleen door ondernemers uit de Haarlemmerstraat.

Speciale bezorgers

Twee keer per week is er een moment waarop speciale bezorgers worden ingezet. De gemeente Amsterdam ondersteunt het experiment door deze bezorgers te betalen.

“Ik vind het een ontzettend leuk initiatief en ga er zeker aan meedoen,” zegt Reina van den Hurk, eigenaresse van delicatessenwinkel Het Lokaal op de Haarlemmerdijk. Vijf jaar geleden werkte ze mee aan een soortgelijk initiatief. “Het was toen niet rendabel, omdat er te weinig ondernemers in de poule zaten om het echt tot een succes te maken.”

Nu heeft ze er vanwege de betrokken partijen toch weer vertrouwen in. Ze verwacht dat veel ondernemers uit haar straat zullen meedoen.

Slimme vorm

HvA-lector stadslogistiek Walther Ploos van Amstel vindt de proef een geweldig idee: “Het is een heel slimme vorm van een deelfiets. Voor heel weinig kosten heb je beschikking over een heel schoon voertuig waarmee je je klant kunt bedienen.”

Het is niet alleen een belangrijke stap richting het verduurzamen van de stad, de leenfiets is volgens oud-­gemeenteraadslid Tiers Bakker ook een middel om de rol van commerciële bezorgbedrijven te verkleinen.

De fietspilot loopt zeven maanden. Naast de Haarlemmerstraat liggen er ook plannen het concept toe te passen bij de Utrechtsestraat en de Czaar Peterstraat.

Of het initiatief echt zoden aan de dijk gaat zetten, is volgens Tiers Bakker op dit moment niet de belangrijkste vraag. “Ik zie het meer als een startschot naar verduurzaming,” zegt hij. “De pilot moet later uitwijzen of dit plan echt effectief is.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden